Descoperirea de gaze naturale în Cipru provoacă tensiuni între guvernul cipriot (grec) şi Ankara. Companii franceze iau parte la explorarea rezervelor de gaze naturale, iar Franţa a decis să își extindă prezenţa militară în Cipru, a anunţat marţi Ministerul cipriot (grec) al Apărării.
Presa din Cipru scrie că Franţa doreşte să folosească aerodromul din Paphos şi baza navală din apropiere de Larnaca, şi se aşteaptă ca un acord bilateral să fie semnat în curând. Parisul vrea să-şi sporească prezenţa în estul Mării Egee, deoarece Franţa este interesată de rezervele de gaze naturale descoperite la sud de Cipru.
CITEȘTE ȘI Dezastru pentru PNL. Alianța USR-PLUS dinamitează scorul liberalilor
Turcia a început de asemenea să foreze în zonă. În februarie, Uniunea Europeană a avertizat Ankara să se abţină de la orice acţiune de ameninţare în zonă după ce au avut loc acolo mai multe incidente navale.
Ciprul este divizat din 1974 în două părţi: o entitate separatistă în nord, unde locuiesc ciprioţii turci şi care este recunoscută doar de Ankara, şi în sud, unde trăiesc ciprioţii greci.
Întreaga insulă a fost admisă în Uniunea Europeană, dar legile UE se aplică doar în partea de sud, care nu este recunoscută de către Turcia. Ankara a respins acordul privind explorarea rezervelor de gaze fără un acord cuprinzător privind Cipru şi fără consimţământul ciprioţilor turci.
CITEȘTE ȘI Performanță remarcabilă anunțată de Ford Craiova. Ce au realizat este greu de egalat