Reprezentanții Romlacta susțin într-un comunicat de presă că procesatorii pun în discuție Ordinul 63/07.03.2013, publicat în MO 129/11.03/2013, cu scopul de a fi corectate anumite aspecte din mai multe acte normative, ‘’care în opinia lor par să fi scăpat de sub atenta verificare a autorităților’’.
Contestatarii acestui act normativ se tem că s-ar putea crea astfel premisele apariției intermediarilor în filiera laptelui, prin uzul nedrept al termenului de ‘’prim cumpărător’’, se arată într-un comunicat al Romlacta.
Reprezentanţii Romlacta susţin într-un comunicat de presă că procesatorii pun în discuţie Ordinul 63/07.03.2013, publicat în MO 129/11.03/2013, cu scopul de a fi corectate anumite aspecte din mai multe acte normative, ‘’care în opinia lor par să fi scăpat de sub atenta verificare a autorităţilor’’.
Contestatarii acestui act normativ se tem că s-ar putea crea astfel premisele apariţiei intermediarilor în filiera laptelui, prin uzul nedrept al termenului de ‘’prim cumpărător’’, se arată într-un comunicat al Romlacta.
‘’Noi, cei din Romlacta credem că demersul nu este altceva decât cadrul de instaurare a unui monopol din partea reprezentanţilor procesatorilor care, aşa cum spun ei, deţin 80% din cota de procesare a laptelui din România’’, spun reprezentanţii Romlacta.
Ei solicită într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, să nu accepte sub presiune modificări legislative ale unor acestor acte normative aflate în concordanţă cu normele europene.
De asemenea, fermierii doresc o liberalizare a pieţei de lapte şi o transparentizare a acesteia, inclusiv prin intermediul accesului traderilor la ea, astfel incât fermierii să aibă şi alte alternative de desfacere, unele care anulează o situaţie de monopol care ar risca să escaladeze.