Potrivit ultimelor informații, noul centru de competențe în materie de securitate cibernetică, care va avea sediul la București, va pune în comun expertiza legată de cercetarea în materie de securitate cibernetică.
În același timp, noul centru va reuni comunitatea europeană de competențe în domeniu, se mai arată într-un comunicat de presă transmis de Parlamentul European.
Sursa citată mai precizează că pe lângă expertiza legală, noul centru va oferi inclusiv sprijin financiar din partea programelor Orizont Europa și Europa digitală pentru proiecte inovatoare din partea întreprinderilor nou-înființate (start-ups) și a IMM-urilor.
În ceea ce privește scopul legislației, acesta este de a stimula ecosistemul tehnologic și industrial european în materie de securitate cibernetică pentru a coordona și a pune în comun resursele relevante din UE. De menționat este faptul că, întreg cadrul se bazează pe parteneriatul public-privat contractual privind securitatea cibernetică, creat în 2016.
Cum va fi sprijinită noua inițiativă
Inițiativa va fi sprijinită prin programele Europa digitală și Orizont Europa, în temeiul cadrului financiar multianual 2021-2027.
Raportorul Rasmus Andresen a oferit o serie de declarații în acest sens. Potrivit acestuia, ne aflăm într-o perioadă în care cele mai multe activități se desfășoară online, iar un nivel ridicat inovare în domeniul securității cibernetice este esențial.
„În special într-o perioadă în care atât de multe dintre activitățile noastre zilnice se desfășoară online, devine cu atât mai important să asigurăm niveluri ridicate de inovare în domeniul securității cibernetice. Această nouă structură va garanta că toată expertiza valoroasă care există în întreaga Europă – fie că este vorba de instituții de cercetare, întreprinderi mici, întreprinderi nou-înființate, ONG-uri și comunitatea open-source – este inclusă în procesul de stabilire a priorităților europene în materie de cercetare.
În același timp, oferim tuturor statelor membre posibilitatea de a investi colectiv mai mult în acest sector crucial și de a ne pune în comun resursele”, spune raportorul Rasmus Andresen.
Amintim faptul că în septembrie 2017, Comisia Europeană a adoptat un pachet privind securitatea cibernetică cu o serie de inițiative menite să îmbunătățească în continuare reziliența, disuasiunea și apărarea cibernetică.
Totodată, un an mai târziu, mai exact în 2018, Comisia amai prezentat o propunere de creare a unui centru european de competență în materie de securitate cibernetică, cu o rețea conexă de centre naționale de coordonare.
Trebuie menționat faptul că inițiativa are rolul de a îmbunătăți și consolida totodată capacitatea UE în materie de securitate cibernetică, prin stimularea ecosistemului european tehnologic și industrial de securitate cibernetică, precum și prin coordonarea și punerea în comun a resurselor necesare în Europa.