Se înființează în toată România! Nu a mai existat așa ceva în țara noastră

Klaus-Iohannis

SURSA FOTO: Facebook, Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a aprobat legea! Schimbare majoră la final de an. Nu a mai existat, până acum, așa ceva în România. Despre ce este vorba mai exact?

Klaus Iohannis a aprobat legea pentru înființarea Punctelor Gastronomice Locale

Președintele României, Klaus Iohannis, a dat aprobarea pentru legea privind înființarea și funcționarea Punctelor Gastronomice Locale. Această lege definește Punctul Gastronomic Local ca fiind o unitate destinată valorificării producției primare locale, amplasată într-o localitate rurală. Aceste puncte sunt destinate pregătirii și servirii produselor culinare și băuturilor, respectând rețetele specifice zonei respective, cu vânzare directă către consumatorul final și având o capacitate maximă de servire simultană de 15 persoane.

Conform prevederilor legale, un „Punct Gastronomic Local” este definit ca fiind o unitate dedicată valorificării producției primare locale, situată într-o localitate rurală. Această unitate are rolul de a pregăti și servi produse alimentare conform rețetelor specifice zonei, direct către consumatorul final, având o capacitate maximă de 15 persoane simultan.

Planul local este stabilit de unitatea administrativ-teritorială la care este subordonat Punctul Gastronomic Local, sau de locul de domiciliu al proprietarului acestuia, inclusiv de unitățile administrativ-teritoriale învecinate. Oferta Punctului Gastronomic Local se bazează pe prepararea produselor alimentare din materii prime disponibile la nivel local, provenind în principal din producția primară a exploatației proprii, de la producători, pescari, vânători, culegători și colectori de produse forestiere nelemnoase.

„Punctul Gastronomic Local poate funcţiona în incintele existente în locuinţe particulare, ferme agricole, amenajări piscicole, stâne, stupine, crame, adăposturi pescărești, fonduri de vânătoare, crescătorii de vânat, complexuri de vânătoare, centre de colectare a ciupercilor şi fructelor de pădure, centre de colectare a vânatului, ocoale silvice, mănăstiri, precum şi în alte construcţii şi amenajări dintr-o localitate rurală, unde se desfăşoară una sau mai multe activităţi conexe cu producţia primară de produse agricole, pescuitul, vânătoare, recoltarea sau colectarea produselor forestiere nelemnoase”, prevede legea.

Punctul Gastronomic Local poate fi înființat atât de persoane fizice, cât și de persoane juridice

Punctul Gastronomic Local poate fi înființat atât de persoane fizice, cât și de persoane juridice, cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare referitoare la înregistrarea sanitară veterinară și la siguranța alimentelor pentru această categorie de unitate. Înregistrarea sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor a Punctului Gastronomic Local de către persoanele fizice se realizează prin prezentarea atestatului de producător însoțit de copia carnetului de comercializare, a carnetului de membru vânător vizat pentru anul curent, a permisului de pescuit comercial vizat pentru anul în curs sau a autorizației de recoltare a produselor forestiere nelemnoase eliberate de autoritățile competente, conform legislației specifice în vigoare.

Înființarea unui Punct Gastronomic Local de către persoanele fizice care sunt producători locali se realizează pe baza atestatului de producător sau a carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol. Veniturile obținute de persoanele fizice în urma desfășurării activității în calitate de Punct Gastronomic Local sunt considerate venituri din activități independente, iar venitul net anual se determină conform normelor de venit, conform prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

„În vederea valorificării superioare a producţiei primare şi accelerării procesului de dezvoltare rurală, inclusiv a serviciilor din spaţiul rural, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale sprijină dezvoltarea Punctelor Gastronomice Locale, prin acţiuni specifice de informare, promovare și difuzare în mediul online: site-uri media, aplicaţii mobile şi orice alte mijloace de informare în masă”, prevede legea.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale organizează cursuri gratuite de formare profesională

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin intermediul unităților subordonate la nivel național, județean și local, are capacitatea de a organiza cursuri gratuite de formare profesională pentru persoanele fizice sau juridice interesate să înființeze un Punct Gastronomic Local, în limitele competențelor stabilite de legislație.

De asemenea, Ministerul Agriculturii va propune măsuri pentru acordarea de sprijin în vederea înființării sau susținerii activității Punctelor Gastronomice Locale, respectând prevederile bugetare. Ministerul Agriculturii, prin Agenția Națională a Zonei Montane, are responsabilitatea de a întocmi și gestiona Registrul Punctelor Gastronomice Locale, folosind datele disponibile în lista publică, accesibilă pe site-ul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.