Se înființează o nouă armată internațională! Spre deosebire de NATO, care are ca scop apărarea Europei, armata UE este gândită să intervină în state în care democrația este pusă în pericol.
Blocul comunitar este criticat pentru reticenţa sa de a interveni mai mult în afara Europei, în state precum Libia.
Se înființează o nouă armată internațională! O cer inclusiv Franța și Germania
Un grup de 14 state membre ale UE, inclusiv Franţa şi Germania, au propus înființarea unei forţe militare de reacţie rapidă care să poată interveni prompt în crizele internaţionale, la 20 de ani după o primă iniţiativă de acest fel. Ar fi vorba de o brigadă de 5.000 de soldaţi.
Propunerea are în vedere să fie constituită o brigadă de 5.000 de soldaţi, posibil echipată cu nave şi avioane de luptă, care să intervină în sprijinul guvernelor democratice care au nevoie de ajutor militar urgent, a declarat miercuri un oficial european, citat de Reuters.
Miniştrii europeni ai apărării vor aborda această idee la reuniunea lor de joi condusă de şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, cel care a criticat blocul comunitar pentru reticenţa sa de a interveni mai mult în afara Europei, mai ales în state eşuate precum Libia.
Baza unei aşa-numite forţe de avangardă
Cele 14 state membre ale UE care susţin noua iniţiativă sunt Austria, Belgia, Cipru, Republica Cehă, Germania, Grecia, Franţa, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Slovenia şi Spania.
Un demers european de acest fel a fost discutat prima dată în anul 1999, iar în 2007 a fost formată o forţă de răspuns la crize, cu un efectiv de 1.500 de soldaţi, care însă nu a fost folosită niciodată.
Această forţă ar putea constitui acum baza unei aşa-numite forţe de avangardă, „First Entry Force”, şi ea se înscrie sub aspect politic în încercările de a se avansa în direcţia sporirii capabilităţilor şi autonomiei militare europene, în timp ce NATO rămâne angajată pentru apărarea Europei.
Sursa foto: Dreamstime.