Guvernul a anunțat că aprobat înființarea Registrul Național de Cancer, care va duce la o colectare unitară a informaţiilor privind toate tipurile de cancer, în vederea monitorizării incidenţei cancerelor la nivel naţional.
Purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, a anunțat că Guvernul României a aprobat, joi, hotărârea privind înfiinţarea Registrului Naţional de Cancer.
Va fi evaluat impactul bolii
„A fost aprobată Hotărârea de Guvern privind înfiinţarea Registrului Naţional de Cancer, care va duce, în scurt timp, la o colectare unitară a informaţiilor privind toate tipurile de cancer, în vederea monitorizării incidenţei cancerelor la nivel naţional, evaluarea şi controlul impactului acestei boli şi fundamentarea politicilor de sănătate publică”, a precizat Constantin, după şedinţa Cabinetului Ciolacu.
Oficialul Guvernului a menţionat că, potrivit actului normativ aprobat, aceste raportări în Registrul Naţional de Cancer sunt obligatorii pentru întreg sistemul medical din România, fie public sau privat.
Organizarea efectivă, cât şi standardele de comunicare urmează să fie stabilite prin ordin al ministrului Sănătăţii în următoarele 30 de zile, a indicat Mihai Constantin.
Potrivit acestuia, actul normativ adoptat joi privind înfiinţarea Registrului Naţional de Cancer face parte din „ecosistemul medical” prezentat de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, săptămâna trecută.
Cancerul face ravagii în România
Managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, a scris, pe 1 august, cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului Pulmonar, un anunț pe Facebook despre situația cazurilor de cancer din România.
Potrivit lui Beatrice Mahler, medicii instituției pe care o conduce au diagnosticat în primele şase luni ale acestui an un număr de 694 de cazuri de cancer pulmonar, 61,39% dintre acestea având metastaze.
„Numărul cazurilor de cancer pulmonar în Institutul Marius Nasta, conform datelor din serviciul statistică, în primele 6 luni ale anilor 2021 – 2023 prezintă o variaţie minimă, altfel în primele 6 luni ale anului 2021 au fost diagnosticate 702 cazuri de cancer pulmonar, în primele 6 luni ale anului 2022 800 de cazuri de cancer, iar în primele 6 luni ale anului 2023 694 cazuri cancer pulmonar.
Poate mai îngrijorător este faptul că la momentul internării în 2023 procentul de cazuri depistate cu metastaze a fost de 61,39%, un stadiu în care şansa de a beneficia de o terapie inovativă scade foarte mult, ca urmare a statutului fragil pe care organismul persoanei afectate îl are” scrie medicul.
Managerul anunță principalii factori de risc: fumatul, inclusiv fumatul pasiv, expunerea la radioterapie, gaz radon, azbest şi alţi agenţi cancerigeni, istoricul familial, obezitatea, abuzul de alcool sau infecţiile virale.