Ionut C. si-a cumparat acum doi ani calculatorul mult visat, cu un credit de la una din cele mai importante banci din Romania. Intre timp, veniturile sale au crescut, si s-a gandit ca-si permite si o masina. A ales alta banca pentru contractarea creditului, dar raspunsul primit de la aceasta l-a trimis in “lumea a treia” a cetatenilor acestei tari. A aflat ca figureaza in evidenta Biroului de Credit, institutie care monitorizeaza datoriile persoanelor fizice fata de sistemul bancar. Asa ca are interdictie timp de cinci ani sa ia alte credite de la banci. Conducerea propriei masini a devenit brusc doar un vis frumos pentru Ionut.


Cum a ajuns Ionut in situatia asta? Din cauza datei la care primeste salariul, a intarziat cu cateva zile sa-si achite rata creditului pentru calculator. Banca l-a trecut in baza de date a rau-platnicilor si pentru un credit de 500 de euro are probleme pentru cinci ani, cat dureaza suspendarea in cazul aparitiei unei restante. Ionut a ajuns astfel sa ingroase randurile celor fara de speranta din punctul de vedere al bancilor.
Nu doar intarziatii la plata ratelor ajung pe lista neagra a bancilor. si altor categorii de populatie li se refuza sansa de a lua credite. Cei cu venituri reduse isi pot lua gandul de la banii institutiilor de credit. Chiar daca ai venituri suplimentare fata de salariu, dintr-un contract de drepturi de autor, de exemplu, tot nu esti sigur ca poti accede la banii bancii. Nu ai sanse sa devii nici macar girant cu un contract de munca pe o perioada determinata, decat daca si creditul se acorda pe aceeasi perioada.


Daca la oras ajungi foarte usor in evidenta Biroului de Credit, la sat nu ajungi nici macar la banca. Mediul rural este una din ultimele prioritati ale institutiilor de creditare. Veniturile oamenilor de aici pot fi cu greu dovedite, in conditiile in care munca la negru este generalizata. Bunurile agricole, de la carne pana la produse lactate si de la cereale la fructe de padure, se vand in pietele taranesti fara acte. si in acest caz lipsesc documentele care sa ateste obtinerea de venituri.
Mai mult, munca sezoniera, care este foarte raspandita in anumite perioade ale anului, nu conteaza foarte mult in ochii bancherilor. De exemplu, fermierilor li se cer garantii in mediul urban, cum ar fi o casa, desi ei locuiesc in zona rurala, iar afacerile lor se desfasoara in general in afara oraselor.
Asadar, populatia rurala are putine sanse sa castige increderea bancilor, cu toate ca multi sateni au venituri care la oras le-ar fi garantat primirea creditului.
Numarul debitorilor a crescut cu 50 de mii in sase luni
In special in mediul urban, din ce in ce mai multi romani ajung paria sistemului bancar. Potrivit datelor Biroului de Credit, numarul celor aflati in baza de date a institutiei creste constant. Daca in aprilie erau 142 de mii de debitori, in septembrie numarul a ajuns la 191 de mii. Dupa ce a inregistrat o reducere de doua mii de persoane in luna iunie fata de luna mai, in iulie numarul debitorilor si-a reluat cresterea, urcand cu sapte mii de debitori.


Sumele datorate de acestia au sporit si ele. Cele in moneda nationala domina topul, cu 139 de milioane de lei, adica aproximativ 40 de milioane de euro. La aceasta suma se adauga inca aproximativ patru milioane de euro contractate direct in valuta. In total, in luna septembrie a acestui an, restantele populatiei fata de banci se ridicau la 44 de milioane de euro. Fata de luna aprilie a acestui an, datoriile au crescut cu 15 milioane de euro. Cea mai mare crestere s-a inregistrat in cazul debitelor in euro, care au sporit cu 41 de procente. Creditele contractate in lei si dolari au crescut cam in acelasi ritm, cu circa 34 la suta.
Potrivit Biroului de Credit, peste 28 de mii de persoane au datorii la cel putin doua institutii de credit. In luna aprilie, numarul acestor debitori era de 19.410.
Emotiile celor care viseaza la creditele bancilor nu se vor linisti in curand. BNR intentioneaza sa reduca tot mai mult consumul.

Tot mai multi restantieri la plata creditelor

Volumul creditelor in RON
139 mil.
Volumul creditelor in euro
3,1 mil.
Volumul creditelor in euro
1,3 mil.

Numarul total de conturi restante

234.754

Numarul debitorilor cu peste doua restante

28.618

sursa: biroul de credite



• Cresterea consumului a determinat Banca Nationala a Romaniei sa restrictioneze acordarea creditelor in valuta catre persoanele fizice si juridice. Efectul imediat a fost cresterea exigentei bancilor fata de clientii lor.


• Potrivit datelor Biroului de Credit, existau in luna aprilie doi debitori care aveau restante la opt
institutii de credit. O luna mai tarziu, s-a inregistrat alt record, un debitor persoana fizica avand restante la zece institutii de credit. In luna septembrie, mai era un singur debitor “recordman”, care avea datorii “doar” la noua banci.


• Numarul debitorilor cu cel putin doua restante a crescut in perioada aprilie – septembrie cu o mie.

Pe cine nu iubesc bancherii

• Persoanele care nu pot face dovada veniturilor, fie ca au contracte de colaborare, fie alte forme de venit pentru munca sezoniera, nu au sanse sa vada banii bancilor.


• Cine uita sa plateasca la timp ratele pentru credite, risca sa ajunga, chiar si pentru o suma infima, in baza de date a Biroului de Credit.


• In mediul rural, banii bancilor ajung foarte rar. Deoarece munca la negru este aproape generalizata, iar veniturile nu se declara, este aproape imposibil sa obtii un credit daca esti “de la tara”.


Mai mult, chiar daca faci dovada veniturilor, esti obligat sa aduci garantii din mediul urban, mai credibile in ochii bancherilor. Este cazul fermierilor care lucreaza legal, dar nu pot aduce garantii.


• Este foarte posibil ca pana la sfarsitul anului, mai mult de 200 de mii de romani, inregistrati in scriptele Biroului de Credit, sa aibe interdictie la credite din partea sistemului bancar.


• Pensionarii nu au nici ei sanse sa vada bani de la institutiile financiare, decat pe termen scurt si daca au o pensie foarte mare. In caz contrar, nu pot spera la mai bine decat intr-o alta viata.