În acest context, poliţia din Republica Moldova a anunțat reţinerea a circa 27 de persoane pentru comportament suspect. Totodată, persoanele reţinute au fost escortate la sedii ale poliţiei pentru a fi identificate şi documentate.
Patru dintre acestea au recunoscut că au fost plătite pentru a veni la manifestaţie, conform informațiilor publicate de deschide.md
Poliţiştii au depistat substanţe inflamabile asupra unor participanţi
Potrivit sursei menționate, poliţiştii au depistat substanţe inflamabile asupra unor participanţi. Aceștia ar fi intenționat, să incendieze anumite obiecte. Poliţia a îndemnat participanţii să manifesteze paşnic şi să nu recurgă la violenţe.
Participanţii la întrunire s-au adunat în centrul Chişinăului, blocând circulaţia la faţa locului, cât şi pe străzile adiacente.
Strângându-se în faţa sediului legislativului din Chişinău, ei au solicitat demisia guvernului şi alegeri anticipate. Manifestanţii au scandat „Noi suntem poporul!”, „Jos guvernarea!”, „Jos Maia Sandu!”, „Jos dictatura!”.
Un jurnalist care acoperea mediatic manifestaţia a fost lovit
Postul de televiziune local TV8 a transmis că un jurnalist care acoperea mediatic manifestaţia a fost lovit cu un obiect contondent de către unul dintre protestatari, el depunând o plângere la poliţie.
Într-o transmisiune live, politicianul condamnat în Republica Moldova la 15 ani de închisoare, Ilan Şor, a ameninţat cu proteste chiar în ziua Summitului EPC (n.red. Comunitatea Politică Europeană) pe traseele pe care vor circula liderii străini, potrivit sursei menționate.
„În data de 1 iunie, organizaţi summitul şefilor de stat din UE? Pentru ce? Vreţi să-i mai minţiţi şi să le arătaţi că la voi totul e bine şi că aveţi superreforme? Uitaţi! Eu vă promit la 1 iunie mitinguri spontane la fiecare intersecţie. Sloganuri de 1 iunie: ‘NO, Maia!’, ‘STOP, Maia!’, ‘Take away, Maia!’. Asta vor vedea toţi liderii europeni pe tot traseul lor”, a ameninţat Ilan Şor, potrivit sursei menționate.
Potrivit media de la Chişinău, la 1 iunie, în Republica Moldova urmează să ajungă 50 de preşedinţi, prim-miniştri şi înalţi oficiali europeni, care vor discuta despre probleme ce vizează întregul continent, mai cu seamă securitatea, stabilitatea şi cooperarea în domeniile-cheie.
Organizarea Summitului Comunităţii Politice Europene din 1 iunie va fi finanţată din bugetul de stat, iar o parte din cheltuieli vor fi acoperite de către Consiliul Uniunii Europene.