Judecătorii ar putea pronunţa astăzi, 3 mai, sentinţa definitivă în dosarul „Colectiv”, după ce fostul primar al Sectorului 4 a fost condamnat în primă instanţă la 8 ani şi 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu. UPDATE: Decizia tocmai a fost amânată pentru data de 12 mai.
UPDATE: Amânare a sentinței în dosarul „Colectiv”, pentru 12 mai
Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis să amâne pentru 12 mai sentința definitivă în dosarul „Colectiv”, aceasta fiind a treia amânare a pronunțării.
Pronunțarea ar trebui să vină la mai bine de 6 ani și 6 luni de la tragedia care a îndoliat România. 64 de tineri au murit în urma incendiului, iar alți zeci își trăiesc viața cu dureri fizice și psihice greu de imaginat.
Știrea inițială:
Astăzi ar putea fi pronunțată sentinţa definitivă în dosarul „Colectiv”. Judecătorii urmează să dea verdictul
Așadar, Curtea de Apel Bucureşti ar putea pronunţa sentinţa definitivă în dosarul „Colectiv”, după ce Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat în primă instanţă la 8 ani şi 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu, în legătură cu tragedia în urma căreia au decedat 64 de persoane.
Amintim că ultimul termen al procesului a avut loc în decembrie 2021, iar de atunci judecătorii au amânat de mai multe ori pronunţarea sentinţei în acest caz.
Avocaţii inculpaţilor au solicitat achitarea sau aplicarea unor pedepse mai blânde
Trebuie menționat că avocaţii inculpaţilor au solicitat achitarea sau aplicarea unor pedepse mai blânde. Aceștia susțin că procurorii ar fi greşit când au decis trimiterea în judecată a clienţilor lor, dar şi magistraţii Tribunalului Bucureşti, când au pronunţat pedepse cu executare.
Totuși, procurorii au cerut pedepse „orientate spre maximumul prevăzut de lege” şi cu executare pentru fostul primar al Sectorului 4 al Capitalei Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din Primărie, patronii clubului, doi pompieri, doi pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii. Aceștia susţinân că ordinea socială a fost „alterată” de corupţie iar oamenii au suferit pe urma situației.
„Nu vorbim de doi, ci de un cimitir”, susțin anchetatorii.
Procesul ar fi trebuit să se încheie inițial în luna iunie 2021, însă completul de judecată, format din magistraţii Adina Pretoria Dumitrache şi Andrei Viorel Iugan, a ridicat din oficiu o cerere de schimbare a încadrării juridice a faptelor pentru o parte dintre inculpaţii din dosarul „Colectiv”.
Propunerea a dus atunci la dezbateri aprinse între judecătoarea Adina Pretoria Dumitrache, pe de o parte, şi, pe de alta, procurorul DNA şi avocaţii victimelor, care au reclamat că se încearcă tergiversarea procesului şi aplicarea unor pedepse mai mici inculpaţilor.
Cei doi judecători ai completului nu au căzut de acord asupra schimbării încadrării juridice a faptelor, astfel încât s-a format un complet de divergenţă, prin includerea unui al treilea magistrat.
Mai apoi, acest complet de divergenţă a decis să înlăture aplicarea consecinţelor deosebit de grave în cazul infracţiunii de abuz în serviciu de care sunt acuzaţi o parte dintre inculpaţii din dosarul „Colectiv”, printre care şi Cristian Popescu-Piedone.