Oamenii au ieșit în stradă în Ungaria! Protestele au fost organizate după ce premierul Viktor Orban a tăiat fondurile pentru școli. Acesta susține că există o lipsă de bani din cauza blocării de către UE a PNRR-ului ungar.
Se întâmplă chiar acum la Budapesta. Este undă de șoc în Ungaria
Cel puțin 10.000 de oameni au ieșit miercuri, 5 octombrie, pe străzile din Budapesta. Aceștia au protestat împotriva concedierii unor profesori din școlile publice de către autoritățile maghiare.
În țară, dreptul la grevă a fost sever limitat printr-o lege care a intrat în vigoare după ce mai mulți profesori și studenți au organizat manifestații și sit-in-uri în ianuarie anul trecut împotriva reducerilor în educație decise de guvernul lui Viktor Orban, conform informațiilor transmise de europa.today.it
Profesorii au reacționat imediat
Răspunsul profesorilor a fost o acțiune de nesupunere civilă, sute de profesori făcând grevă pe rând timp de două ore. În urma acestor proteste, unii profesori din capitală au fost concediați pe loc. De aici, o nouă mobilizare, care a scos în stradă mii de oameni, printre care mulți studenți. Este cea mai mare demonstrație antiguvernamentală de la începutul noului mandat al liderului ungar.
Executivul de la Budapesta susține că reducerile de fonduri pentru educație este cauzată de decizia Comisiei Europene de a suspenda plățile resurselor PNRR planificate pentru Ungaria în urma încălcărilor statului de drept.
Mii de elevi și profesori au format un adevărat lanț uman
Profesorii au lansat o campanie „Vreau să predau” și au făcut apel la nesupunere civilă pentru a cere salarii mai mari și rezolvarea problemelor din sistem.
Sindicatele au organizat miercuri și o grevă a profesorilor la nivel național. După greva profesorilor din ianuarie, guvernul a restricționat dreptul la protest. Mai mulți profesori au fost concediați săptămâna trecută la un liceu din Budapesta pentru că s-au alăturat protestului.
Miercuri dimineața, elevii au format un lanț care se întindea pe kilometri prin Budapesta. Unii au afișat pancarte cu mesajele „Fără profesori, fără viitor” și „Cine va preda mâine?”, în timp ce mașinile care treceau prin zonă au claxonat în semn de susținere.
Profesorii maghiari cer de mult timp, printre altele, salarii mai mari și o reducere a volumului de muncă. Deși nesupunerea civilă nu este o formă de acțiune reglementată din punct de vedere legal, educatorii au apelat la ea după ce dreptul lor la grevă le-a fost practic retras printr-un decret guvernamental în februarie.