Se întâmplă chiar astăzi, 1 martie! Toată România trebuie să știe acest lucru: Pentru a se evita starea de panică…

Sursă: Dreamstime

Se întâmplă azi, 1 martie! ISU București și Ilfov a informat că va avea loc un exercițiu de alarmare publică. Șeful DSU a dat mai multe detalii în acest sens și le-a spus oamenilor că nu ar trebui să se panicheze.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Dealul Spirii” București Ilfov a anunțat că, în cursul zilei de miercuri, 1 martie, va avea loc exercițiul de alarmare publică, începând cu ora 10:00.

Instituția mai spune că exercițiul de alarmare publică are loc pentru a verifica dacă sirenele din București și Ilfov funcționează.

”Mâine, 1 martie, începând cu ora 10:00, va avea loc exercițiul de alarmare publică pentru verificarea funcţionării sirenelor din București și Ilfov, anunţă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Exercițiul se desfăşoară la nivelul întregii ţări în contextul organizării Săptămânii Protecției Civile, în perioada 25.02-04.03.2023”, spune ISU București și Ilfov.

Vor fi trimise semnale acustice

ISU București și Ilfov spune că vor fi transmise semnale acustice cu difere semnificații.

Pe fond, instituția îi roagă pe oameni să rămână calmi, subliniind că este vorba doar despre un exercițiu.

”Vor fi transmise semnale acustice cu diferite semnificații sau mesaje vocale preînregistrate, care vizează anumite măsuri pentru comunitate.

Vă recomandăm să fiți calmi, fiind vorba despre un exercițiu util pentru toată lumea. Pentru a fi corect informați, vă sugerăm să accesați acest link: https://isubif.ro/local/14436-2/.

Informaţi şi alte persoane dacă aveţi ocazia, pentru a se evita starea de panică când vor suna alarmele”, mai arată ISU București și Ilfov.

Raed Arafat spune că nimeni nu trebuie să se panicheze

În cursul zilei de marți, 28 februarie, secretarul de stat în MAI și șeful DSU, Raed Arafat, a oferit mai multe informații cu privire la exercițiul de alarmare a populației, subliniind că nimeni nu trebuie să se panicheze.

”Deci, între 10 și 11 județele vor intra în acest exercițiu. Noi am dat un interval de o oră, dar de regulă este începând cu ora 10. Depinde acum, fiecare județ planifică acest lucru și informează populația. Este pe plan național.

Se testează și sirenele care sunt cu pornire centralizată și sirenele care sunt cu pornire descentralizată, individuală, că încă mai avem peste 2.000 de sirene care pornesc fiecare individual sau care nu sunt conectate la sistemul centralizat de avertizare.

Este un exercițiu care s-a mai făcut. Nu trebuie să panicheze pe nimeni sau să se gândească cineva că de ce îl facem acum. Este normal. Suntem în Săptămâna protecției civile. Noi facem acum diferite acțiuni de înștiințare și de conștientizare a populației și de informare a ei. Și este normal în cursul acestei perioade să testăm inclusiv sirenele care trebuie testate periodic”, a declarat Raed Arafat la Antena 3.

Sirenele trebuie testate periodic

Șeful DSU a mai spus că sirenele trebuie testate periodic pentru a vedea dacă acestea prezintă sau nu defecțiuni.

”Noi am oprit o perioadă pe durata pandemiei, dar ele trebuie testate periodic pentru că așa descoperim dacă sunt defecțiuni, așa descoperim dacă sunt probleme în procedurile de pornire a lor, așa descoperim dacă este ceva de îmbunătățit. (…) Mâine populația nu trebuie să facă nimic.

Dacă este o situație reală însă, clar că împreună cu sirenele vor veni mesaje pe RO-Alert, vor fi mesaje pe aplicația DSU și pe alte căi de informare a populației”, spune Raed Arafat.

Sirenele sună în funcție de situație

Nu în ultimul rând, șeful DSU a mai spus că exercițiul va avea loc în zonele rurale și urbane.

„Vor suna de cinci ori câte 16 secunde, ceea ce înseamnă că este un dezastru, o catastrofă. Acest mod de identificare a sunetelor și a semnificației lor, eu vă spun personal, cred că este deja un pic anacron. Pentru că asta era când nu aveai sistemul RoAlert, când nu aveai alte sisteme digitale care pot să meargă concomitent.

În momentul în care auzi sirena că sună, în primul rând te uiți la mijloacele de informare care-ți spun ce se întâmplă. Dacă ești într-o zonă unde știi că această sirenă sună numai dacă este viitură, este avertizare pentru inundații. Atunci știi că dacă a sunat este o viitură și automat te duci către o zonă mai înaltă, către o zonă în care să te protejezi

Dar depinde de situație. De exemplu, sunt sirene în zone industriale care sună dacă există o problemă cu o anumită entitate industrială care poate să producă efecte negative populației, în caz că se întâmplă ceva acolo.

Deci depinde de zona în care sunt și care sunt riscurile pe care le avertizează. Dar având în vedere că în mare parte nu au mesaj vocal și numai sunet, partea de informare vine pe RO-Alert, vine pe aplicația DSU și vine prin alte mijloace, inclusiv prin mass-media”, spune el.