Medicul Tudor Ciuhodaru spune că de 1 Mai se dă startul la patologia de iarbă verde.
Medicul de la Spitalul de Urgență ”Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași a adăugat că sute de persoane vor avea nevoie de îngrijiri medicale. Datorită experienței din anii trecuți, medicul a venit cu un mic ghid de prevenție și prim ajutor.
Acesta a mai spus că există trei categorii de persoane care pot fi afectate de excesul alimentar, însă nici ceilalți nu sunt excluși.
„Cei mai afectaţi sunt „gratargiii”, „sportivii”, „insolaţii” şi „căpuşaţii”. Alcoolul şi „sălbaticii” care îl consumă în exces pun mari probleme prin numărul crescut de accidente rutiere, agresiuni şi come etilice. De asemenea, manipularea defectuoasă a recuzitei utilizate în pregătirea grătarelor, precum cuţitele, soluţiile inflamabile sau lichidele fierbinţi este urmată adesea de plăgi şi arsuri, cu sedii şi grade variate, a căror evoluţie este complicată de tratamentele improvizate sau prezentarea tardivă la spital. Micii sau carnea grasă preparată pe grătar, asociată eventual cu consumul berii, declanşează o gamă largă de simptome legate de patologia digestivă, de la gastrite, crize ulceroase, colici până la pancreatite şi hemoragii digestive”, spune acesta.
El afirmă că, pe lângă patologiile menționate mai sus, contuziile, entorsele și luxațiile sunt, de asemenea, frecvente, în special în rândul celor care fac sport doar în weekend.
Arsurile solare sunt, de asemenea, un eveniment frecvent, afectând de obicei persoanele care urmăresc să dobândească rapid un bronz complet sau pe cele care își etalează mușchii în timpul grătarelor sau al competițiilor ocazionale
Oamenii nu trebuie să facă excese
Potrivit doctorului Tudor Ciuhodaru, este în continuare esențial să urmezi o dietă care să se potrivească stării tale digestive sau metabolice.
„Chiar dacă sărbătorim 1 Mai sau alte sărbători creştine, ori ieşiţi în weekend la un grătar, recomand să nu faceţi exces de alcool pentru că există risc de pancreatită sau hemoragie digestivă atunci când e asociat micilor şi grăsimilor, şi, mai ales, nu urcaţi la volan după ce aţi băut alcool.
Trebuie atrasă atenţia că orice arsură, prin lichid fierbinte, flacără sau solară, se tratează la spital. În niciun caz nu aplicaţi ulei, smântână, iaurt pe zona arsă. După cum spuneam, nu exageraţi cu activităţile sportive, mai ales după luni întregi pline de sedentarism.
Expunerea prelungită la soare poate duce la arsuri şi insolaţii, aşa că evitaţi expunerea la orele amiezii, asiguraţi o îmbrăcăminte adecvată, ochelari de soare, pălărie precum şi hidratare corespunzătoare prin consum de apă, iaurt, ceai dar nu şi alcool, deoarece vă face vulnerabili şi la temperaturile crescute.
Nu în ultimul rând, verificaţi copiii la duşul de seară sau de după ieşirile la iarbă verde pentru a descoperi eventualele „puncte negre”, legate de muşcătura de căpuşă”, mai recomandă dr. Tudor Ciuhodaru.