Lovitură dură la granița cu România! Prim-ministrul Viktor Orban a fost nevoit să convoace Consiliul de Securitate după ce Ucraina a făcut un anunț cumplit pentru Ungaria. Anunțul vine la puțin timp după ce rușii au bombardat intensiv țara condusă de Volodimir Zelenski.
Lovitură dură la granița cu România! A fost convocat Consiliul de Securitate
Purtătorul de cuvânt al companiei Transneft, Igor Demin, a anunțat că Ucraina a suspendat livrarea de petrol către Ungaria prin conducta Druzhba. Compania anunță că acest lucru are loc din cauza unei avarii la rețeaua electrică din Ucraina. Se crede că problemele au fost provocate din cauza bombardamentelor care au avut loc marți, 15 noiembrie.
Această conductă este cea mai lungă din lume, fiind de 4 kilometri. Ea pornește în Samara și trece prin Brianks, apoi se desparte în secțiunea de nord (Belarus, Polonia, Germania) și secțiune de sud (Ucraina, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria).
De partea cealaltă, compania maghiară de petrol și gaze MOL spune că monitorizează cu atenție situația și analizează posibilitatea reluării livrărilor. De asemenea, compania a mai spus că rezervele strategice sunt suficiente pentru ca rafinăriile să nu fie întrerupte până la remedierea problemei, aceste rezerve durând trei luni.
Pe acest fond, prim-ministrul Viktor Orban a convocat Consiliul de Securitate, marți seara, din cauza întreruperii aprovizionării cu petrol, spune șeful de presă al premierului de la Budapesta, Bertalan Havasi, care a adăugat că ședința a mai fost convocată și din cauza loviturii cu rachete care a avut loc în Polonia, țară NATO.
Înainte de această ședință, presa maghiară relatează că ministrul ungar al Apărării, Kristóf Szalay-Bobrovniczky, a avut o consultare telefonică cu secretarul general al Alianței Nord Atlantice (NATO), Jens Stoltenberg, scrie Reuters.
Cehii nu au observat întreruperi în fluxul de petrol prin conducta Druzhba
Cu toate că această conductă trece și prin Republica Cehă, operatorul ceh de conducte MERO nu a observat până în prezent întreruperi ale fluxului de petrol prin conducta Druzhba, care pompează țiței rusesc prin Ucraina, a declarat marți o purtătoare de cuvânt.
Rafinăria de petrol din Ungaria MOL a declarat anterior că a fost notificată de Ucraina că fluxurile către Ungaria, Slovacia și Republica Cehă au fost suspendate temporar după ce o rachetă rusă a lovit o centrală electrică care furniza energie electrică pentru o stație de pompare de pe oleoduct.
Se anunță o scădere a prețurilor la carburanți în Ungaria
Șoferii maghiari se pot bucura, deoarece prețul de piață al carburanților din Ungaria va suferi o reducere începând de miercuri. Având în vedere că prețul oficial plafonat de 480 de forinți nu este disponibil pentru întreaga populație, reducerea de preț este foarte binevenită.
Începând de miercuri, 16 noiembrie, benzina cu cifra octanică 95 va fi mai ieftină cu 20 de forinți pe litru brut, iar motorina va fi cu 30 de forinți mai ieftină pe litru în Ungaria. Potrivit holtankoljak.hu, un site maghiar de monitorizare a prețurilor, prețul benzinei cu cifra octanică 95 va fi de 677 de forinți (1,66 euro) pe litru, iar cel al motorinei de 742 de forinți (1,82 euro) pe litru. Pentru autoturismele înmatriculate în Ungaria, prețul oficial va rămâne neschimbat la 480 HUF (1,17 EUR) pe litru.
În același timp, benzinăriile continuă să se plângă de prețul oficial, despre care spun că este motivul pentru care operațiunile lor sunt în pierdere.
Potrivit Asociației Benzinăriilor Independente, statul le-a forțat afacerile să funcționeze în pierdere. Aproximativ cincizeci de mici operatori de benzinării au depus o plângere împotriva structurii prețurilor oficiale naționale, care a fost confirmată de Curtea Constituțională a Ungariei și de Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg.
Combustibilul cu preț plafonat din Ungaria este cel mai ieftin din regiune, dar prețul său de piață fără plafonare costă mai mult decât în țările vecine, scrie Hungary Today.