Anunț important chiar de la granița cu România. Se schimbă regulile de intrare în țara noastră pentru cetățenii Republicii Moldova. Noile modificări se vor aplica începând cu 2023.

Cae sunt noile reguli de intrare în România pentru cetățenii Republicii Moldova, începând cu 2023?

Cetățenii moldoveni vor trebui să aplice pentru un fel de ”viză” care este de fapt o înregistrare electronică, special creată pentru teritoriul Uniunii Europene (UE), pentru care vor trebui să plătească o taxă în valoare de 7 euro/persoană.

Măsura va intra în vigoare din luna noiembrie, anul 2023 și se aplică persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 și 70 de ani.

Comisia Europeană (CE) vrea astfel să consolideze securitatea la frontieră. Mai mult, se urmărește și monitorizarea digitală a turiștilor care intră și ies din țările membre. De această înregistrare care va trebui plătită vor avea nevoie și cetățenii americani, britanici și în general, toți cetățenii statelor extra-comunitare.

Liberalizarea regimului de vize pentru cei din Republica Moldova

Începând cu 28 aprilie 2014, a fost liberalizat regimul de vize în spațiul Schengen pentru cetățenii Republicii Moldova posesori ai pașaportului biometric. În perioada 2014-2020 peste 2 milioane de cetățeni ai Republicii Moldova au efectuat călătorii în statele din spațiul Schengen, înregistrând în total peste 6 milioane de călătorii.

Potrivit Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex), numărul de refuzuri de intrare constituie în mediu 0.3%, iar numărul cazurilor de staționare ilegală a moldovenilor pe teritorii străine este în medie de 0.5%.

Posibilitatea de a călători fără viză în UE este deschisă în prezent pentru aproximativ 2.5 milioane de posesori ai pașapoartelor biometrice, inclusiv pentru mai mult de 200 000 de cetățeni moldoveni care locuiesc în regiunea transnistreană.

Decizia finală luată de Comisia Europeană

În contextul Mecanismului de Suspendare a Regimului de Vize revizuit de către Comisia Europeană, suspendarea poate fi  declanșată de o notificare din partea unui stat membru sau de către Comisia Europeană.

În cazul unei notificări din partea unei majorități simple a statelor membre, Comisia va trebui să adopte o decizie de punere în aplicare care suspendă temporar exonerarea de obligația de a deține viză pentru anumite categorii de resortisanți ai țării terțe în cauză pentru o perioadă de 9 luni. În cursul acestei perioade, Comisia stabilește un dialog consolidat cu țara terță în cauză, pentru a remedia circumstanțele respective.

Comisia evaluează anual procesul de implementare a regimului fără de viză cu statele terțe și elaborează un set de recomandări cu referire la fiecare stat în parte. Astfel, statele vizate urmează să întreprindă măsurile necesare pentru a înlătura deficiențele depistate. Până în prezent, Comisia a emis 2 rapoarte, al 3-lea urmând să fie prezentat în curând, potrivit Ministerului de Externe și Integrării Europene de la Chișinău.