China Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) va crea direct 9.000 de noi locuri de muncă în Ungaria
Guvernul de la Budapesta a dat lovitura! Ungaria va avea parte de cea mai mare investiție care s-a realizat vreodată, a cărei valoare totală este de aproximativ 3.000 de miliarde de forinţi.
Mai exact, China Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) va crea direct 9.000 de noi locuri de muncă în Debreţin (oraș important din comitatul Hajdú-Bihar, situat la 220 km de Budapesta. Este al doilea oraș ca mărime din Ungaria, după Budapesta). Anunțul a fost făcut luni, 5 septembrie 2022, de către Péter Szijjártó, ministru al Afacerilor Externe din Ungaria.
În cadrul evenimentului care a avut loc la Debreţin, ministrul de Externe a numit drept „piatră de hotar” contractul de vânzare-cumpărare privind terenul, afirmând că acesta este primul acord cu caracter obligatoriu din punct de vedere juridic al proiectului respectiv.
Potrivit spuselor sale, cel mai mare producător de acumulatoare din lume a ales Ungaria, după doi ani și jumătate de negocieri, pentru a-și construi a doua fabrică europeană, în contextul unei concurențe internaționale uriașe. Aceasta nu este doar o sumă uriașă la scară internă, ci este și una din cele mai mari cinci investiții în economia verde din Europa din ultimii zece ani.
„Cu această investiție vom fi a treia țară din lume, după China și Germania, unde CATL are o fabrică”, a spus, luni, Péter Szijjártó, menționând că proiectul va primi și sprijin de la stat, ale cărui detalii vor fi făcute publice ulterior, după încheierea procesului de notificare care va fi demarat la Comisia Europeană.
„În afară de Germania și China, toate cele trei mari mărci germane de automobile premium, Audi, BMW și Mercedes, au baze de producție doar în Ungaria, care atribuie țării noastre un rol important în strategia lor de electromobilitate, așa că trebuie să ne grăbim cu construcția planificată până în 2025 întrucât „cererea de acumulatoare este mare”.
Relația dintre China și Ungaria se îmbunătățește
Potrivit spuselor sale, situația actuală din Europa conferă o semnificație și mai specială acestui prilej deoarece, până acum, economia mondială nu a mai fost vreodată răsturnată de două ori într-un timp atât de scurt.
„Este o dovadă clară a performanței politicii economice a Ungariei că cele mai mari investiții au fost anunțate tocmai în acești doi ani negri ai economiei mondiale, anul trecut și anul acesta. Aceste investiţii demonstrează că nici războiul şi nici pandemia nu au putut distruge cele două procese fundamentale care au loc în economia mondială: revoluția industriei auto și expansiunea globală din ce în ce mai radicală a companiilor din Est.
Am recunoscut ambele procese și am reacționat corect la ambele procese”, a completat şeful diplomaţiei ungare, amintind că performanța industriei auto din Ungaria a crescut de două ori și jumătate din 2010 până acum, iar valoarea producției s-a apropiat de 9.500 de miliarde de forinţi în 2021.
În opinia sa, deschiderea spre Est s-a dovedit a fi un succes, în pofida atacurilor.
„Am arătat clar că nu suntem dispuși să interzicem companiile niciunei națiuni din motive fabricate. Am aşezat întrega noastră politică externă și relațiile noastre cu lumea situată la Est de noi pe baza respectului reciproc”, a explicat Péter Szijjártó, care, apreciind relațiile bilaterale dintre China și Ungaria, a menţionat că volumul comerțului bilateral a stabilit un record anul trecut, cu o creștere de 11%, când a crescut pentru prima dată peste 12 miliarde de dolari, iar ritmul de creştere a fost de 7% şi în prima jumătate a acestui an.
„Ungaria beneficiază foarte, foarte mult din relaţiile de cooperare pragmatice întreţinute cu Republica Populară Chineză, bazate pe respect reciproc și apărate de influențe externe”, a conchis Péter Szijjárto, potrivit RADOR.