Stare de tensiune maximă chiar lângă România! Kremlinul este acuzat că alimentează tensiunile dintre Serbia și Kosovo, ca să distragă atenția de la invazia Ucrainei.

Această opinie a fost exprimată de prim-vicepremierul din Kosovo, Besnik Bislimi. El a făcut o serie de declarații cheie pentru un post de radio britanic.

„Există o tendință din partea Rusiei să devieze sau să distragă atenția de la Ucraina” prin deschiderea unor conflicte în alte țări, a spus Bislimi pentru Times Radio, conform Politico.

Situația dintre Serbia și Kosovo, o fostă provincie a Serbiei care și-a declarat independența în 2008, nerecunoscută de Belgrad, s-a înrăutățit în ultima săptămână.

Ministrul sârb al apărării, Miloš Vučević, a anunțat că armata țării sale a fost pusă în stare de alertă după apariția unor rapoarte neverificate conform cărora poliția kosovară ar fi deschis focul asupra unor persoane de etnie sârbă în nordul teritoriului pe care îl administrează. Autoritățile din Kosovo au negat că incidentul ar fi avut loc.

Nimeni nu cred că neagă prezența Rusiei și influența Rusiei

Moscova, un aliat apropiat al Belgradului, a spus miercuri că sprijină Serbia în privința „acțiunilor pe care le întreprinde”.

Bislimi a declarat pentru Times Radio că „există dovezi înregistrate [care demonstrează] că persoane din forțele paramilitare sunt susținute de Centrul Umanitar, un centru rusesc. Așadar, nimeni nu cred că neagă prezența Rusiei și influența Rusiei.”

„Și dacă vreți mai multe detalii, ca să înțelegeți cât de ușor este pentru Rusia să se folosească de asta pentru [a crea] conflicte”, a mai spus Bislimi.

Oamenii sunt alimentați cu mult alcool și stimulente financiare

„Ultimele atacuri ale acestor trupe în Kosovo au început în timpul nopții – cel mai probabil, oameni foarte beți în baricade, pentru că sunt alimentați cu mult alcool, stimulente financiare și toate cele din partea Centrului Umanitar”, a afirmat acesta.

Într-o declarație comună, UE și SUA au cerut „reținere maximă”, spunând că Priștina și Belgrad trebuie „să se abțină de la provocații, amenințări sau intimidări” pe seama tensiunilor în creștere.

„Îndemnăm toate părțile să exercite reținere maximă, să ia măsuri imediate și necondiționate pentru reducerea tensiunilor, să se abțină de la provocări, amenințări și acte de intimidare”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Înaltului reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi cel al Departamentului de Stat de la Washington, potrivit unei declarații comune postate pe site-ul Serviciului European de Acțiune Externă (EEAS).

Ministrul de interne din Kosovo, Xhelal Svecla, a declarat marți că Serbia încearcă, influențată de Rusia, să destabilizeze situația din regiune, iar miercuri Priștina a decis să închidă cel mai mare punct de trecere a frontierei cu Serbia.

Serbia nu recunoaște Kosovo drept stat independent și autonom. Kosovo, care are o majoritate etnică albaneză covârșitoare, s-a separat de Serbia după războiul din perioada 1998-1999.