NATO caută angajamente pentru noi stocuri și trupe de-a lungul flancului estic din Europa.

NATO ar putea desfăşura un număr impresionant de soldaţi spre frontiera cu Rusia

În lunile următoare, alianța va accelera eforturile de a stoca echipamente de-a lungul flancului estic al alianței. Mai mult, vor fi desemnate zeci de mii de forțe care pot fi gata să vină în ajutorul aliaților într-un timp scurt, în cazul unui pericol venit dinspre Rusia.

Există însă şi o problemă: NATO trebuie să convingă mai întâi țările membre ale Alianţei să contribuie cu diverse elemente, cum ar fi soldați, instruire, o infrastructură mai bunăși, mai ales, cantități extinse de arme, echipamente și muniții scumpe.

Oficialii NATO se gândesc la circa 300.000 de soldaţi care să fie aduşi spre frontierele Rusiei, în cadrul acestui plan, notează Politico.eu.

Îngrijorare în rândul aliaţilor NATO

Unele ţări sunt însă deja îngrijorate de propriile stocuri de muniții, asta în timp ce Ucraina are nevoie acută de mai multe obuze și arme de la aliați. Tocmai de aceea, există riscul ca nu toți aliații NATO să își respecte promisiunile de a contribui la noile planuri.

„Dacă nu există cineva care să găzduiască petrecerea și să le spună tuturor ce să aducă, atunci toată lumea ar aduce chipsuri de cartofi, pentru că chipsurile de cartofi sunt ieftine, ușor de obținut.

Națiunile ar prefera să aducă chipsuri de cartofi”, spune James J. Townsend Jr., fost adjunct al secretarului adjunct al apărării din SUA pentru politica europeană și NATO.

Planurile de apărare regională actualizate ar urma să fie prezentate de către liderii NATO în această primăvară.

„Cred că e nevoie de forțe pentru a contracara o Rusie realistă”, a indicat un înalt oficial NATO, adăugând că nevoia de „mai multe trupe” este foarte mare.

Vorbim despre mai multe faze ale planului pus la cale de Alianţa Nord-Atlantică

În primă fază, am putea vorbi despre circa 100.000 de soldați pregătiți să se deplaseze în 10 zile. Trupele ar putea fi extrase din Polonia, Norvegia și statele baltice (Estonia, Letonia și Lituania), a declarat Heinrich Brauß, fost secretar general adjunct al NATO pentru politica de apărare și planificarea forțelor.

De asemenea, s-ar putea include grupuri de luptă multinaționale pe care alianța le-a înființat deja în flancul estic.

Un al doilea nivel de trupe ar urma să îi sprijine pe acești soldați, gata să se desfășoare din țări precum Germania în termen de 10 până la 30 de zile.