Se întâmplă chiar la granița României! E o decizie uriașă. Informație de ultimă oră

Sursă: Dreamstime

Este o zi importantă pentru Republica Moldova! Atât Parlamentul European, cât şi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, au intervenit astăzi în favoarea Republicii Moldova. Ţara vecină este cu un pas mai aproape de aderarea la Uniunea Europeană.

După ce Republica Moldova şi-a depus cererea pentru aderarea la UE, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a intervenit joi în favoarea Chişinăului.

Emmanuel Macron, apel la nivelul UE în favoarea Republicii Moldova

Mai exact, liderul francez a declarat că Uniunea Europeană ar trebui să emită „un aviz rapid” la cererea Republicii Moldova. Declaraţia a fost făcută după o întrevedere ce a avut loc la Paris între Emmanuel Macron şi Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova.

În plus, preşedintele Macron a precizat că riscul extinderii războiului şi în ţările vecine cu Ucraina nu poate fi exclus, notează agenţia Reuters.

În urmă cu câteva zile, ministrul de Externe de la Chişinău, Nicu Popescu, afirma că elemente interne din rândul separatiştilor pro-ruşi din Transnistria încearcă să destabilizeze zona şi să alimenteze tensiunile, în contextul în care Republica Moldova insistă să devină parte a Uniunii Europene.

Reacţia preşedintelui Maia Sandu

„Salut iniţiativa preşedintelui Macron de creare a unei comunităţi politice europene care ar sprijini şi accelera procesul nostru de aderare la UE.

Republica Moldova este o ţară care are o istorie europeană şi care va avea fără îndoială un viitor european.

Înţelegem că aderarea la UE este un proces lung şi complex, care cere multe eforturi şi multă muncă. Nu căutăm vreo scurtătură pe acest drum. Suntem pregătiţi să facem eforturi, să muncim”, a transmis şi preşedintele Maia Sandu, după întâlnirea de la Paris.

Emmanuel Macron, explicaţii despre planul său privind noua comunitate politică europeană

Referitor la această comunitate politică europeană, Emmanuel Macron a explicat că aceasta ar fi „complementară” procesului de aderare la Uniunea Europeană şi nu „o alternativă” la procesul de aderare.

Acest nou format ar viza „crearea unui nou cadru de cooperare ce ar reuni naţiuni europene democratice care aderă la soclul nostru de valori şi care aspiră sau nu să adere la Uniunea Europeană”.

„Această comunitate nu este o alternativă la procesul de aderare, ci este complementară acestuia şi, în mod independent, permite structurarea mai puternică a relaţiei politice, energetice, de investiţii cu mai multe ţări care doresc acest lucru”, a mai indicat Macron.

Parlamentul European cere acordarea statutului de ţară candidată la aderarea la UE pentru Republica Moldova

Tot joi, 19 mai, Parlamentul European a adoptat raportul anual privind implementarea acordului de asociere UE-Republica Moldova. Forul european cere Uniunii Europene să furnizeze mai mult sprijin strategic Republicii Moldova, în urma cererii depuse pentru aderarea la UE, se arată într-un comunicat oficial.

Raportul adoptat joi a primit 512 voturi favorabile, 43 de voturi împotrivă şi 39 de abţineri.

Documentul respectiv recunoaşte că războiul din Ucraina a afectat în mod disproporţionat Republica Moldova, în contextul unui mediu de securitate care se înrăutăţeşte.

Ţara vecină a primit cel mai mare număr de refugiaţi ucraineni raportat la populaţie faţă de celelalte ţări europene, punând o enormă presiune pe serviciile sale publice. Mai mult, economia moldoveană a fost afectată de pierderea unor oportunităţi de import şi de export şi de creşterea rapidă a preţurilor energiei.

Europarlamentarii salută cererea oficială de aderare la Uniunea Europeană, depusă pe 3 martie, şi subliniază că asta confirmă drumul european al acestei ţări.

Parlamentul European face acum apel la instituţiile europene să-i acorde Republicii Moldova statutul de ţară candidată, împreună cu Ucraina şi Georgia, în conformitate cu articolul 49 din TEU şi „pe baza meritelor”.

Până la acel moment însă, Uniunea Europeană şi Republica Moldova ar trebui că continue să lucreze la integrarea ţării în piaţa unică a UE.

Rezoluţia face apel la Comisia Europeană să ajute Republica Moldova în pregătirea unei strategii credibile pentru perioada de preaderare la UE.

Raportul adoptat în Parlamentul European mai atrage atenţia asupra necesităţii pentru mai mult ajutor strategic pentru Republica Moldova, în special prin înfiinţarea unui grup de sprijin al Comisiei pentru această ţară, similar cu cel existent pentru Ucraina.

Dragoş Tudorache: Acesta este un mesaj cu trei posibili destinatari

„UE trebuie să le acorde urgent Republicii Moldova şi Ucrainei statutul de ţări candidate.

Acesta este un mesaj cu trei posibili destinatari. Este un mesaj către lumea pe care UE o sprijină şi cu care împărtăşim aceleaşi valori într-un mod concret, tangibil şi angajat.

Este un mesaj către Putin şi către toţi dictatorii din lume, că vom rămâne uniţi în faţa oricărei agresiuni şi astfel de acţiuni nu vor face decât să ne întărească.

Şi, mai presus de toate, este un mesaj către cetăţenii Moldovei, către cei care au ales o cale europeană, că Europa îi vede, îi aude şi nu-i va abandona”, afirmă raportorul român Dragoş Tudorache, europarlamentar USR PLUS, parte a grupului Renew Europe.