Zilele trecute au fost publicate primele imagini prin satelit din golful Sevastopol, unde, la finele lunii octombrie, ucrainenii au atacat navele Flotei Ruse de la Marea Neagră. Cel puțin trei nave ale Flotei Ruse au fost lovite, inclusiv nava ”Amiralul Makarov”.
Este, din nou, o mare problemă pentru Rusia, deoarece menținerea flotei sale la Sevastopol e crucială pentru obiectivele Moscovei în actualul conflict, potrivit site-ului 19fortyfive.
Importanța Sevastopolului
Atacul pare să fi avut doar efecte militare limitate, dar este important din punct de vedere strategic, deoarece Rusia nu mai poate conta pe securitatea ancorării navelor sale la Sevastopol. Fără Sevastopol, Rusia se va lupta să mențină o forță navală semnificativă în Marea Neagră, pentru că alte porturi disponibile nu au facilitățile naturale și artificiale necesare pentru a ține flota gata de luptă.
Rusia a pierdut principalele șantiere navale din regiune, după ce Ucraina și-a obținut independența, în 1991. Neutralizarea Sevastopolului ar afecta grav capacitatea Rusiei de a proiecta putere în Mediterana, și nu numai, subliniază publicația.
Marea Neagră, un loc neospitalier pentru navele rusești
Nu este prima dată când Ucraina atacă nave rusești. În martie și aprilie, rachete balistice ucrainene au făcut ca Rusia să piardă două nave importante, crucișătorul Moskva şi nava militară Saratov. Mai mult, accesul Ucrainei la rachetele antinave occidentale a făcut, deja, ca Marea Neagră să devină un loc neospitalier pentru navele rusești.
Atacul ucrainean nu a fost un succes complet
Atacul ucrainean de luna trecută nu a fost un succes complet. Se pare că apărarea rusă a distrus unele dintre drone, înainte ca acestea să-și poată atinge ținta. Cu toate acestea, atacul ar trebui să alarmeze autoritățile navale din întreaga lume, în același mod în care atacul britanic de la Taranto, din noiembrie 1940, ar fi trebuit să fie un avertisment cu privire la capacitatea letală de atac a aviației de transport.
Ucraina s-a bazat pe ceea ce par a fi drone relativ ieftine. Succesul unui astfel de atac depinde însă foarte mult de sistemul de livrare (cât de departe au lansat ucrainenii dronele), de capacitatea lor de a menține contactul cu controlorii și de amploarea daunelor provocate de focoase.
Dominația Rusiei asupra Mării Negre ar putea fi pe sfârșite
Acest atac nu a fost unul de amploarea atacului de la Pearl Harbor, dar oferă câteva lecții atât pentru atacatori, cât și pentru cei atacați. În viitor, atacatorii vor folosi nave-mamă cu rază lungă de acțiune, cel mai probabil submarine, dar posibil și nave comerciale, pentru a lansa drone și vehicule submarine fără pilot cât mai aproape de țintă.
Atacul de luna trecută nu face decât să sublinieze cât de prost a mers războiul pe mare pentru Rusia, care începuse conflictul cu avantaje uriașe. Deși Moscova a anunțat că va renunța la acordul privind transportul de cereale, încheiat la începutul războiului, Rusia nu poate interzice transporturile fără a recurge la atacuri submarine sau cu rachete de croazieră cu rază lungă. Pe termen lung, dominația timp de secole a Rusiei asupra Mării Negre ar putea să se sfârșească, cu implicații uriașe pentru rolul Moscovei pe scena internațională.