Se întâmplă chiar lângă România! Centrala nucleară din Zaporojie și-a pierdut conexiunea la alimentarea electrică externă

Centrala nucleară din Zaporojie, ocupată din martie de Rusia, şi-a pierdut conexiunea la alimentarea electrică externă după un bombardament. Dezvăluirea a fost făcută de societatea nucleară Energoatom din Ucraina, care dă vina pentru această situaţie pe Rusia.

Energoatom a declarat că centrala primește acum energie pentru a-și acoperi propriile nevoi de la generatoarele diesel de rezervă, conform informațiilor preluate de reuters.com

„Generatoarele diesel au pornit automat. Rezervele disponibile de motorină pentru funcționarea lor în acest mod vor fi suficiente pentru 10 zile”, a scris compania pe Telegram.

Armata Rusiei a făcut noi victime în urma bombardamentelor asupra orașului Zaporojie

Armata Rusiei a lansat joi, 6 octombrie 2022, o nouă serie de bombardamente asupra orașului ucrainean Zaporojie, la doar câteva ore după ce Vladimir Putin a semnat un decret prezidențial pentru a confisca, în mod oficial, centrală nucleară de la Zaporojie.

Orașul Zaporojie nu este departe de linia frontului de luptă. Chiar dacă se află sub controlul Ucrainei, aproximativ 75% din această regiune este ocupată de forțele ruse. Anatolii Kurtiev, secretarul consiliului municipal din Zaporojie, a spus că rachetele rusești au lovit clădiri de apartamente din oraș, ucigând 14 oameni, potrivit CNN.

La rândul său, Enerhodar, un oraș situat lângă centrala nucleară de la Zaporojie, a fost bombardat de soldații ruși, rămânând fără electricitate și fără apă, potrivit primarului Dmytro Orlov.

De altfel, a picat și conexiunea la internet. În prezent, autoritățile locale încearcă să stabilească amploarea pagubelor provocate de armata rusă. Potrivit Energoatom, radiația de la centrala nucleară din Zaporojie și din oraș este normală.

Într-o serie de postări pe Twitter, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a precizat că „prima rotație a misiunii de sprijin și asistență a AIEA la Zaporojie (ISAMZ) din Ucraina s-a încheiat, iar acum o nouă echipă consolidată de experți în materie de siguranță, securitate și garanții a AIEA se află la centrală”.

„Sunt extrem de recunoscător celor doi dintre experții noștri care sunt la stație de mai bine de cinci săptămâni și celor patru care sunt acolo acum. Ei fac o muncă critică în condiții foarte dificile și suntem mândri de ei”, a spus vineri, 7 octombrie 2022, Rafael Grossi, directorul general de la AIEA.