Se întâmplă chiar lângă România! Decizia luată acum direct de la Moscova

transnistria moldova

SURSA FOTO: Dreamstime

Gazprom a anunțat așa-zisele autorități de la Tiraspol că va micșora volumul de gaze livrate cu 30% în luna octombrie și cu 40% în luna noiembrie. Problema s-a discutat luni, 17 octombrie, de către liderul separatist Vadim Krasnoselski.

Concernul rus Gazprom a anunțat așa-zisele autorități de la Tiraspol că va micșora volumul de gaze livrate cu 30% în luna octombrie iar în luna noiembrie îl vor reduce cu 40%. Potrivit dechide.md, acest subiect s-a discutat luni, 17 octombrie, de către liderul separatist Vadim Krasnoselski.

Reprezentanții transnistreni spun că „situația este una dificilă” și că pronosticurile nu se arată deloc bune. Aceștia spun de asemenea că micșorarea volumului de gaze livrat va produce, doar în luna octombrie, o pagubă de 36 de milioane de metri cubi, iar în noiembrie chiar și de 55 de metri cubi.

Transnistria, lăsată fără gaze

Transnistrenii au mai declarat și că deja au trimis o serie de scrisori la adresa factorilor de decizie din Federația Rusă, dar cum încă nu au primit niciun răspuns clar, îndeamnă populația să economisească. Tiraspolul spune că se va micșora, în primul rând, volumul gazelor naturale livrate către întreprinderi, cum ar fi Uzina metalurgică de la Rîbnița și Centrala de la Cuciurgan.

„Centrala de la Cuciurgan are un contract cu Energocom pe care trebuie să-l onoreze în deplinătate. Pentru luna octombrie nu au cum să vină cu propunere de revizuire a contractului. Contractul pe care l-au semnat era în cunoștință de cauză. Vom vedea pentru luna noiembrie care va fi situația”, a declarat Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova.

Trebuie menționat că Republica Moldova importă 67% de energie electrică de la Cuciurgan. În trecut, restul de 33% era importat din Ucraina, dar ca urmare a atacurilor cu rachete asupra infrastructurii energetice, Kievul a fost nevoit să anunțe sistarea importurilor energiei. România a decis să ajute Republica Moldova și să furnizeze energia electrică importată în mod normal din Ucraina.

Hidroelectrica a început să furnizeze energie electrică Republicii Moldova

Ministrul Energiei Virgil Popescu a anunțat că joi, pe 13 octombrie, a fost semnat contractul de furnizare a energiei – 100 MW între Hidroelectrica și Energcom.

„Prin OUG 138/2022, care a fost adoptată ieri, am modificat OUG nr. 119/2022 astfel că «în situaţii excepţionale cauzate de efectele războiului din Ucraina asupra siguranţei în furnizarea cu energie electrică a Republicii Moldova, producătorii de energie electrică au obligaţia să încheie contracte bilaterale, în limita cantităţilor disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnaţi de către Guvernul Republicii Moldova”, a declarat acesta.