Tanczos Barna a declarat că pe parcursul lunii aprilie ministerul pe care-l conduce va derula un program național de colectare al deșeurilor, denumit „Curățăm România”. Acesta a precizat că organizarea cu primăriile a început deja și cheltuielile de ecologizare vor fi parțial decontate de Administrația Fondului pentru Mediu.
Tanczos Barna: Lansăm, începând cu 1 aprilie, programul Curăţăm România
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a declarat marţi, la Satu Mare, că Ministerul Mediului va derula, pe parcursul lunii aprilie, cu sprijinul autorităţilor locale, „Curăţăm România”, un program naţional de colectare al deşeurilor.
„Lansăm, începând cu 1 aprilie, pe toată luna aprilie, programul ‘Curăţăm România’. Am început organizarea cu toate unităţile administrativ-teritoriale, cu toate primăriile. Pregătim o finanţare de la Administraţia Fondului pentru Mediu, astfel încât cheltuielile de ecologizare, parţial, să fie decontate de AFM şi să susţinem cheltuielile de transport, colectare, cheltuieli cu utilajele de colectare şi să susţinem, parţial, şi cheltuielile de depunere la gropile autorizate, astfel luna aprilie să fie luna în care toată lumea face un efort suplimentar în interesul mediului, în interesul curăţeniei”, a precizat ministrul Mediului, în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit Agerpres.
Tanczos Barna: Avem nevoie de măsuri de prevenție
Acesta a adăugat faptul că este nevoie de acţiuni dure împotriva celor care nu respectă regulile de protecţie a mediului, dar şi de măsuri de prevenţie.
„Soluţia normală, într-o ţară normală, este prevenţia şi nu intervenţia ulterioară. România, din păcate, nu se numără printre ţările în care conştiinţa civică şi atitudinea normală să caracterizeze populaţia din majoritatea zonelor. În ceea ce priveşte situaţia deşeurilor, munca este asiduă şi va continua, pentru că în ciuda eforturilor unităţilor administrativ-teritoriale, în ciuda eforturilor care s-au desfăşurat sub anumite forme şi cu o anumită intensitate, la nivelul şcolilor, în continuare constatăm că şi comisarii de la Garda de Mediu şi cei de la Apele Române au foarte mult de lucru”, a menţionat Tanczos Barna.
În domeniul prevenţiei, ministrul Mediului a subliniat faptul că prin programul „România Educată” se vor introduce, începând cu acest an, teme de mediu în curricula şcolară, în materii deja existente, precum biologie, chimie, fizică sau la alte materii asociate.
Oportunități pentru acest domeniu prin PNRR
Potrivit oficialului, dezvoltarea în domeniul managementului apei, pădurilor şi a deşeurilor se poate face prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), cu un buget de aproape 4 miliarde de euro.
„Totodată, spaţiul rural are nevoie de dezvoltare, are nevoie de modernizare. Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă ne oferă o oportunitate extraordinară, putem schimba faţa şi viaţa satului din România! Prin PNRR sprijinim dezvoltarea în domeniul managementului apei, pădurilor şi a deşeurilor cu aproape 4 miliarde de euro. Prin programele pe care le derulăm prin AFM, venim în sprijinul UAT-urilor modernizarea iluminatului public stradal, creşterea eficienţei energetice în clădirile publice, staţii de reîncărcare autovehicule electrice în localităţi, apă şi canalizare”, susţine ministrul Mediului.
Acesta este de părere că rolul primarilor este determinant în succesul implementării programelor guvernamentale.