Scumpiri pe bandă rulantă în România. Benzina s-ar putea scumpi și ea
În luna iulie, prețul la energie electrică va crește pentru românii care nu și-au schimbat furnizorul. În plus, prețul gazelor va crește și el. Ca și cum aceste majorări nu erau de ajuns, specialiștii spun că prețul unui litru de benzină ar putea ajunge la 7 lei spre finalul acestui an.
Cu toate acestea, salariile românilor rămân pe loc, unii dintre ei fiind la limita sărăciei. Salariul minim brut pe economie este de 2.300 de lei, însă net, acesta ajunge la 1.386 de lei. Din această sumă, românii trebuie să plătească facturile, să acopere cheltuielile pentru transport, cele pentru alimentație și, acolo unde este cazul, cheltuielile legate de copii.
Pentru a vedea cu câți bani rămâne un român după ce și-a plătit facturile din salariul minim net, Antena 3 a făcut un calcul estimativ. Așadar, pentru energie electrică, cablu TV și telefon un român plătește în jur de 500 de lei pe lună. Cei care au autoturisme au de plătit încă 250 de lei pentru un plin. Există români care în loc de mașina proprie preferă transportul în comun, iar pentru acești cheltuielile nu mai sunt atât de mari, având în vedere că dau 70 de lei pe lună pentru abonamentul la metrou și 35 de lei pentru STB. Pentru alimente, haine și cheltuielile cu școala mai rămân undeva în jur de 700-800 de lei.
Cheltuielile cu mâncarea
Este evident că pentru a putea supraviețui și munci românii trebuie să acorde o parte din salariul lor și pentru hrană. Jurnaliștii de la Antena 3 au mers într-un magazin pentru a vedea cât de mulți bani se duc pentru coșul cu alimente, din cei 700-800 de lei rămași după achitarea facturilor.
La achiziționarea produselor de bază s-a acordat o atenție sporită prețului acestora și au fost achiziționate următoarele alimente: lapte, carne, pâine, fructe și legume, orez și ulei. Cantitatea produselor cumpărate ar trebui să ajungă aproximativ o săptămână. Pentru aceste cumpărături s-a plătit 180 de lei.
Având în vedere că până la următorul salariu sunt mai multe săptămâni, jurnaliștii Antena 3 au estimat ca la finalul lunii 720 de lei se duc doar pe mâncare.
Din păcate, calculul estimativ arată că românii care trăiesc din salariul minim pe economie nu își mai permit să cumpere produse pentru pasiunile lor sau care le fac plăcere dar nu sunt neapărat necesare.
Cei mai afectați români, tinerii la început de carieră
Specialiștii spun că persoanele cele mai afectate de salariul minim pe economie sunt cele la început de carieră, cu vârste cuprinse între 24 și 35 de ani. În plus, și cei peste 50 de ani întâlnesc aceeași problemă.
”Tinerii între 24 şi 35 de ani, pentru că se spune că nu au experiență, şi atunci orice antreprenor spune: stai un pic, îți dau salariul minim! Și cei care au o vârstă de peste 50 de ani, pentru că, la fel, antreprenorii spun că nu mai ești tânăr, nu ești util, dar te țin cu salariul minim ca să faci vechime să ieși la pensie”, a declarat analistul economic Adrian Câciu.
Sursă foto: Dreamstime