Veste bună pentru sutele de mii de români care locuiesc în Italia. Guvernul de la Roma anunță schimbări majore de la 1 mai 2022 în ceea ce privește restricțiile împotriva COVID-19. Țara renunță la certificatul COVID-19, iar masca va rămâne obligatorie doar în anumite situații
Astfel, începând de la 1 mai, cei care locuiesc în Italia nu vor mai avea nevoie de permis sanitar şi vor putea renunţa la masca de protecţie în baruri, restaurante şi la birou, purtarea acesteia rămânând însă obligatorie în mijloacele de transport în comun şi la cinematograf. În Italia a fost ridicată obligativitatea purtării măştii de protecţie în aer liber la jumătatea lunii februarie.
Se întâmplă de la 1 mai
Certificatul sanitar, fie în urma unui test negativ, fie a vaccinării, nu va mai fi obligatoriu de la 1 mai, în marea majoritate a cazurilor. Obligaţia de vaccinare rămâne însă în vigoare doar pentru personalul sanitar, până pe 31 decembrie 2022.
Sunt măsuri foarte importante luate în Italia, care se numără printre puţinele ţări mari din UE care nu a ridicat în totalitate restricţiile asociate COVID-19.
În Italia peste 163.000 de oameni au murit din cauza COVID-19.
Ministrul italian al sănătăţii, Roberto Speranza, a anunțat decretul prin care este eliminată masca sanitară obligatorie în cluburi de noapte, baruri şi restaurante ori în supermarketuri, precum şi la majoritatea locurilor de muncă, dar aici purtarea acesteia rămâne „foarte recomandată”.
Masca de protecţie rămâne obligatorie până în vară, pe 15 iunie, în transportul în comun, la toate tipurile de spectacole – cinema, teatru, muzică – precum şi cazul activităţilor sportive desfăşurate la interior.
Purtarea măştii rămâne obligatorie pentru angajaţii sau vizitatorii din unităţile sanitare sau centrele pentru persoane vârstnice şi în şcoli, până la vacanţa de vară, potrivit AFP.
Ce restricții sanitare s-au relaxează în Italia?
„Începe o nouă fază. Asta nu înseamnă că pandemia s-a încheiat. Nu există un buton off care să facă virusul să dispară ca prin magie”, a declarat ministrul Sănătății, Roberto Speranza, potrivit La Repubblica.
Amintim faptul că Italia a fost una dintre cele mai afectate state europene de pandemia de coronavirus din. În ultimii doi ani, pe teritoriul său au fost înregistrate 159.383 de decese, al optulea cel mai mare număr din lume, și peste 14,6 milioane de cazuri, relatează agenția de presă Reuters.
La începutul lunii martie, când mulți se așteptau ca pandemia de coronavirus să fie aproape de final, numărul infectărilor a crescut din nou, atât în Italia cât și în alte țări europene, însă în ultima săptămână lucrurile s-au stabilizat.
Drept urmare, Guvernul de la Roma a decis să limiteze prezența în sălile de sport în aer liber și în interior, dar și obligativitatea vaccinării oamenilor de peste 50 de ani pentru a merge la locul de muncă. Pe de altă parte, angajații din sănătate sunt, în continuare, obligați să se vaccineze împotriva COVID-19.