Coaliția de guvernare caută soluții pentru a reduce cheltuielile de la bugetul de stat. Deficitul bugetar crește cu un nivel alarmat, iar acest lucru afectează grav economia țării. Din păcate, toate scenariile posibile îi duc în dezavantaj pe români.
În primul rând, coaliția de guvernare are în plan creșterea accizei la carburanți, ceea ce ar putea duce la o altă creștere a prețurilor. Majorarea accizei ar urma să aibă loc chiar de la 1 septembrie, cu 10 bani pe litru.
Prețurile vor crește, din nou
Nu doar prețurile carburanților vor crește, dar și cele al dulciurilor, alcoolului și tutunului, guvernanții vrând să crească accizele și pentru aceste produse.
Se anunță schimbări și în cazul TVA-ului. Coaliția are în plan introducerea a două cote de TVA, una de 9% și una de 19%. Așadar, pentru alimente și medicamente valorea TVA-ului va fi de 9%, iar pentru restul produselor și serviciilor TVA-ul va fi de 19%. Acest lucru ar putea însemna o nouă scumpire.
Vești proaste pentru 2 milioane de români
De asemenea, coaliția are în plan ca de la 1 septembrie să scadă salariile a peste 2 milioane de angajați. Mai exact, scutirea taxei pentru 200 de lei din salariul minim ar putea fi eliminată.
Astfel, angajații din construcții, agricultură și industria alimentară vor fi nevoiți să achite contribuția la sănătate de 10% din salariu.
Mai mult, bugetarii ar putea rămâne și fără voucherele de vacanță și tichetele de masă.
Coaliția are în plan să îi atace și pe cei cu venituri mai mari. Guvernanții pregătesc un impozit suplimentar de 1% pentru cei care dețin proprietăți ce depășesc valoarea de 500.000 de euro.
Deficitul bugetar al României trebuie scăzut urgent
Pentru a reduce cheltuielile de la bugetul de stat, economistul șef al BNR, Valentin Lazea, propune tăierea salariilor bugetarilor și o săptămână de lucru de patru zile.
Valentin Lazea propune ca săptămâna de lucru să aibă patru zile, iar salariile bugetarilor să fie tăiate cu 20%. Economistul șef al BNR susține că astfel, se vor putea reduce cheltuielile de la bugetul de stat.
Potrivit lui Lazea, am putea ajunge în curând la un deficit bugetar de 6% din PIB și vom pierde fondurile UE. Pentru a evita această situație, soluția ar fi tăierea salariilor bugetarilor cu 20%, iar în schimb, aceștia vor avea o săptămână de lucru de patru zile, spune acesta.
Economistul șef al BNR a avertizat că scăderea deficitului bugetar, care riscă să depășească 6% din PIB, trebuie să înceapă urgent. El precizează însă că reducerea cheltuielilor și creşterea veniturilor nu sunt suficiente.