Companiile subordonate Ministerului Economiei nu vor fi vândute. Florin Spătaru: Nu vom face niciun demers
Ministrul Economiei a anunțat că firmele care se află în portofoliul acestei instituții nu vor fi vândute, având în vedere că, din 15 august, vor înceta prevederile legii care oprea vânzarea acestor companii de stat.
Florin Spătaru a declarat la Antena 3 că ministerul pe care îl conduce nu va face niciun demers în ceea ce privește vânzarea activelor sau a acțiunilor companiilor de stat. Amintim că în subordinea Ministerului Economiei se află 37 de companii.
„Cred că este un demers normal de a păstra această infrastructură critică, care asigură sustenabilitatea economiei”, a spus ministrul Economiei, amintind, pe acest fond, și de Salrom și Cupru Min.
Companiile de stat se pot vinde din 15 august
Legea 173 din 2020 prevede ca firmele de stat să nu poată fă scoase la vânzare, însă acest lucru se va schimba peste două săptămâni.
Această lege prevede că înstrăinarea, timp de doi ani, a acțiunilor deținute de stat la companiile și societățile naționale la instituții de credit, precum și la orice altă societate la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de capital social deținută să fie interzisă.
În plus, „se suspendă pentru o perioadă de 2 ani, orice operațiuni privind înstrăinarea acțiunilor deținute de stat la companiile și societățile naționale, precum și la alte societăți la care statul are calitatea de acționar, aflate în curs de realizare.
În aplicarea dispozițiilor prevăzute la art. 1 și 2, se suspendă, în mod corespunzător, dispozițiile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 88/1997 privind privatizarea societăților comerciale, aprobată prin Legea nr. 44/1998, cu modificările și completările ulterioare, și ale Legii nr. 137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării, cu modificările și completările ulterioare”, se arăta în lege.
„În condițiile legii, statul român poate dobândi, în oricare dintre modalitățile prevăzute de lege, participații la societățile care desfășoară activități economice în domeniile
- producția și comercializarea de medicamente, dispozitive medicale, seruri și vaccinuri, servicii medicale și paramedicale
- industria constructoare de mașini, metalurgică, alimentară, agricultură, silvicultură, exploatarea forestieră
- producția, transportul, distribuția și furnizarea de energie electrică și energie termică
- explorarea, exploatarea, extracția, producția și prelucrarea resurselor minerale
- transportul, construcția și administrarea de infrastructură rutieră, feroviară, navală și aeriană
- captarea, tratarea și distribuția apei potabile și a apei pentru irigații
- poștă, comunicații și tehnologia informației
Dobândirea de participații de către stat se face cu respectarea dispozițiilor privind ajutorul de stat, concurența și competitivitatea”, mai arată legea.