Un nou set de măsuri vor fi adoptate de săptămâna viitoare pentru limitarea răspândirii variantei Omicron a coronavirusului, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Rafila a precizat că este vorba despre testarea celor care intră în România și urmează să fie stabilite în acest sens categoriile de persoane și țările pentru care se aplică această măsură.
„Nu a fost nicio dezbatere în contradictoriu. Au fost analizate documentele și propunerile Centrului european de control al bolilor, care recomandă testarea persoanelor care călătoresc în UE cu test PCR, ca să reducă riscul de transmitere”, a spus Alexandru Rafila, referitor la informațiile privind tensiunile din ședința de Guvern pe tema testării PCR.
Măsura propusă de șeful DSU
În acest context, Raed Arafat a propus ca de duminică, 5 decembrie, până în data de 5 ianuarie, să fie impusă necesitatea unui test PCR pentru persoanele care intră în țară, indiferent că sunt vaccinate sau nu. În opinia șefului DSU această măsură ar limita răspândirea variantei Omicron pe teritoriul României, au declarat pentru digi24.ro surse participante la ședință.
Pe de altă parte, ministrul Sănătății a punctat și importanța pregătirii din punct de vedere logistic în ceea ce privește introducerea unei măsuri.
„E importantă și aplicabilitatea unei măsuri. Dacă introduci o măsură pentru care nu te pregătești din punct de vedere logistic, dacă de exemplu în perioada sărbătorilor de iarnă trebuie să testăm zilnic 100.000 de persoane – și nu mă refer la testarea din aeroport, ci la faptul că pacienții care vin din zona roșie ar trebui să se testeze în ziua a 8-a, ca să iasă din carantină nu poți face acest lucru”, a explicat Rafila.
Rafila: Nu a fost o dispută cu Arafat
Acesta a adăugat că trebuie găsită o soluție convenabilă, care poate fi aplicată pentru protejarea sistemului de sănătate publică. De asemenea, Alexandru Rafila a negat faptul că ar fi avut o dispută cu șeful DSU în acest sens.
„N-am avut nicio dispută cu Arafat. Am discutat – și premierul s-a implicat direct în discuție – cum putem și noi să adoptăm, niște măsuri în consonanță cu ce se întâmplă în UE, ca să limităm sau să întârziem transmiterea noii tulpini. Mai devreme sau mai târziu va începe să circule și în România”, a adăugat el.