Românii cu rate la bănci s-ar putea confrunta cu probleme în următoarea perioadă. Experții avertizează că ratele la bancă vor exploda în viitorul apropiat și nu se știe când situația se va calma. În acest context, dobânzile vor crește rapid de la 1 aprilie, iar ROBOR e așteptat să ajungă la 5%.

Situația ar putea fi una îngrijorătoare de la această dată, având în vedere că se face actualizarea trimestrială a valorilor indicilor la 3 luni.

Ratele la bancă vor exploda

Astfel, pentru un credit ipotecar de exemplu, în valoare de 300.000 de lei se plătește în prezent o rată lunară de 1.700 de lei, scrie realitatea.net. Însă, de la 1 aprilie, rata va crește cu câțiva zeci de lei și lucrurile nu se opresc aici. În ultimul trimestru al anului valoarea ratei va ajunge la 2.200 de lei, mai transmite sursa citată.

Având în vedere aceste evoluții, tot mai mulți tineri se tem să mai apeleze la bănci, iar cei care au deja un credit se tem că vor ajunge în imposibilitatea de a-și plăti ratele lunare.

Indicele ROBOR a ajuns la 4,55%

Amintim că, indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a ajuns săptămâna trecută la 4,55% pe an, un nivel similar fiind consemnat în 29 iulie 2013.

La începutul lui 2020, indicele ROBOR la 3 luni era 3,19% pe an, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.

De asemenea, indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 4,65% pe an.

BNR a majorat rata dobânzii de politică monetară

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an, de la 2% pe an, începând cu data de 10 februarie 2022, şi păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 1,17% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul III 2021, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,08%.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.