Începe distribuirea pastilelor de iod în România!
La finalul acestei săptămâni, farmaciile comunitare vor începe să distribuie românilor, în mod gratuit, comprimatele de iodură de potasiu.
Actul normativ care prevede modalitatea de distribuire a acestor pastile, care ar putea salva vieţi în caz de accident sau atac nuclear, a fost publicat vineri, 24 iunie, în Monitorul Oficial.
În termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a ordinului, Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București transferă comprimatele de iodură de potasiu 65 mg către farmaciile comunitare, cu sprijinul companiilor de distribuție de medicamente.
Lista farmaciilor comunitare care vor distribui aceste pastile este publicată pe pagina de internet a Ministerului Sănătăţii.
Autorităţile atrag atenţia foarte clar că acest medicament se va administra doar în caz de eveniment sau incident nuclear!
Cum pot oamenii să intre în posesia pastilelor?
Persoanele eligibile pentru a primi aceste medicamente trebuie să se adreseze medicilor de familie, pentru eliberarea de reţete.
Persoanele care nu au medic de familie se pot prezenta la orice cabinet de medic de familie pentru a completa o declaraţie pe proprie răspundere în faţa medicului de familie.
La ridicarea comprimatelor de iod din farmacie, pacientul semnează un acord privind administrarea tratamentului, document care se păstrează în farmacie împreună cu prescripţia medicală.
Nu sunt recomandate persoanelor de peste 40 de ani!
Pastilele de iod nu sunt recomandate persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani, riscul de cancer tiroidian fiind unul mic, în timp ce riscul de complicaţii tiroidiene induse de iod este mult mai mare.
Medicamentul este contraindicat persoanelor cu sensibilitate la iodura de potasiu sau la oricare dintre substanţele componente, celor cu dermatită herpetiformă şi cu vasculită.
Potrivit ghidului oficial, comprimatele trebuie luate cât mai curând după expunerea la radiaţii, pentru a fi eficiente.
În cazul în care administrarea are loc la 4-6 ore după expunere, absorbţia este blocată doar în proporţie de aproximativ 50%.
Durata tratamentului este limitată la o doză unică, doză care va fi administrată sub controlul autorităţilor competente. Această doză va oferi protecţie pentru o expunere de până la 24 de ore. În cazul continuării expunerii la radiaţii radioactive, poate fi necesară administrarea unei noi doze în decursul a două zile.
Cum se administrează comprimatele de iodură de potasiu?
Potrivit ghidului oficial publicat de Ministerul Sănătăţii, iodura de potasiu de 65 de miligrame se administrează exclusiv la indicaţiile autorităţilor şi numai în caz de incident nuclear. Cetăţenii vor fi informaţi despre asta prin intermediul radioului, televiziunii, presei şi prin intermediul sirenelor de protecţie civilă.
Pastilele au administrare orală şi pot fi mestecate sau înghiţite.
Doza recomandată pentru adulţi şi pentru copii cu vârste peste 12 ani este de două comprimate – echivalentul a 100 de miligrame de iod.
Pentru copiii între 3 şi 12 ani, doza indicată este de un comprimat – echivalentul a 50 de miligrame de iod. Pentru copiii cu vârste între o lună şi 3 ani este de o jumătate de comprimat – echivalent cu 25 de miligrame de iod. Pentru nou-născuţi, un sfert de comprimat – echivalent cu 12,5 miligrame de iod.
În cazul copiilor sub 6 ani, pastila poate fi zdrobită şi amestecată cu lapte, suc de fructe, miere sau iaurt, mai transmit autorităţile. Pentru sugari, doza poate fi dizolvată în lapte, apă, suc de fructe sau zdrobită şi amestecată cu lichidele menţionate.