Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a lansat un avertisment cumplit în cursul zilei de vineri, 7 ianuarie. Membrul Executivului a anunțat că se întâmplă în România chiar în acest moment și pericolul este unul uriaș.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, vineri, că, în România, începe să fie o transmitere comunitară a tulpinii Omicron. Mai mult, acesta a adăugat că noua mutație a coronavirusului „se răspândește de 5 ori mai repede decât Delta”, lucru care este un adevărat pericol la nivel național, mai ales că avem o rată scăzută a vaccinării.
„Începe să fie transmitere comunitară în România. Deocamdată e transmitere sporadică, dar e foarte posibil ca în zilele sau săptămânile următoare să asistăm la o transmitere comunitară susținută cu această nouă tulpină. Încă există circulație și îmbolnăvire cu tulpina Delta.
Nu știu dacă este majoritar acest 58,3% reprezintă procentul de secvențieri pozitive, dar este o anumită selecție care face ca secvențiere să fie făcută predilect la tulpinile suspecte și o bună parte este Omicron”, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Varianta Omicron, pericol pentru România
Mai mult, ministrul Sănătății spune că 30% dintre cazurilor Omicron depistate în România au fost ale unor persoane care au călătorit în străinătate și „puțin peste 20% au fost cazuri fără legătură epidemiologică de călătorie și cu caz confirmat, restul au fost cu legătură epidemiologică”. De asemenea, Rafila a explicat și modul în care se fac testările pentru tulpina Omicron.
„(Cazurile Omicron – n.red.) cresc rapid, dar această creștere rapidă trebuie explicată. Secvențierea nu se face în orb, nu orice tulpină se secvențiează, există un fel de screening în funcție de rezultatul testului PCR, cazurile care sunt suspecte că sunt Omicron sunt secvențiate. Există o anumită direcționare a secvențierii”, a explicat Alexandru Rafila.
De asemenea, ministrul Sănătății a punctat că tulpina Omicron se transmite de 5 ori mai repede comparativ cu celelalte mutații ale coronavirusului.
„Astea sunt cifre care se referă la lipsa oricărei măsuri de protecție. (…) În competiția dintre Delta și Omicron, este foarte clar că Omicron câștigă teren foarte rapid”, a mai atras atenția Rafila.
Potrivit datelor centralizate de Ministerul Sănătății, de la debutul pandemiei au fost întregistrate 1,8 milioane de cazuri de infectare cu coronavirus. Bucureștiul este localitatea unde au fost depistate cele mai multe persoane bolnave, urmat de Cluj, Timiș și Ilfov. În privința deceselor, au fost înregistrate, în total, 58.940 de morți asociate COVID-19. Până vineri, au fost confirmate în România 183 de cazuri de infectare cu Omicron.