Intervievat de Fiorenza Sarzanini pentru „Corriere della Sera”, generalul Francesco Paolo Figliuolo - comisar extraordinar pentru punerea în aplicare a măsurilor pentru limitarea și combaterea COVID-19 - asigură că planul este operațional în fața creșterii infecțiilor înregistrate săptămâna trecută din cauza variantei Omicron.
Un nou plan de combatere a variantei Omicron: booster la patru luni. Se va întâmpla din 10 ianuarie
„Suntem pregătiți să vaccinăm toți cetățenii care își doresc acest lucru și să începem screeningul în școli. Acum mai mult ca niciodată trebuie să ne amintim că vaccinul este singura modalitate de a ne proteja de virus și de variantele acestuia.
Creșterea numărului de persoane vaccinate și care au primit rapelul ne va ajuta să consolidăm bariera construită până acum cu peste 108 milioane de administrări de la începutul campaniei de vaccinare”, subliniază Figliuolo, conform rainews.it
Sunt decizii luate în concordanță cu disponibilitatea dozelor
„Sunt decizii luate din motive bine întemeiate și în concordanță cu disponibilitatea dozelor. Odată cu deschiderea la patru luni, din 10 ianuarie, având în vedere dozele disponibile în prezent și cele care vor fi distribuite în luna următoare, se va putea satisface publicul posibililor destinatari”.
Cu președinții Regiunilor „vorbesc foarte des, urmărim metoda bazată pe o analiză atentă a situațiilor locale individuale, identificând punctele forte și eventualele probleme critice”, continuă comisarul.
„Structura pe care o conduc continuă să funcționeze echilibrat, prin contacte și actualizări zilnice la nivel tehnic cu Regiunile, pentru a asigura coordonarea. Rezultatele până acum au fost excelente, dovadă și cifrele la nivel național: astăzi populația protejată cu cel puțin o doză de vaccin, plus cei vindecați de maxim șase luni, este egală cu aproximativ 90% din cei peste 12 ani”.
În ceea ce privește screeningul în școli, „fiecare Regiune va dezvolta un dispozitiv și datorită disponibilității mari a ministrului Apărării, Lorenzo Guerini, vom avea sprijinul echipelor și laboratoarelor militare. Înainte de vacanța de Crăciun, cadrele militare au efectuat peste 18.000 de teste în 470 de școli. Apărarea, care a sărit în ajutor cu promptitudine încă de la începutul pandemiei, angajează în prezent o parte importantă din resursele sale de personal și din structurile specializate, care operează într-o gamă largă de activități, pentru a sprijini Regiunile. Screeningul este una dintre acestea”.
Reluarea cursurilor și problema măștilor în școli
În ceea ce privește reluarea cursurilor și problema măștilor în școli, „Guvernul a alocat 5 milioane de euro, care vor fi folosiți pentru achiziționarea de măști Ffp2, pentru a fi distribuite celor care desfășoară activități școlare și educaționale și pentru cei în contact cu elevii scutiți de obligația de a purta aparate de protecție respiratorie. Au fost deja organizate două întâlniri pregătitoare în vederea achiziționării măștilor și, împreună cu Ministerul Educației, vom acționa la stabilirea în detaliu a nevoilor”, a afirmat Figliuolo.
„Dar Ministerul Apărării are un angajament și în contextul operațiunii „Eos”, care vizează acordarea de sprijin pentru administrarea de vaccinuri populației civile, fără a lua în calcul depozitarea vaccinurilor pe aeroportul militar din Pratica di Mare și transportul ulterior către diferitele situri regionale. Toate aceste activități constituie o contribuție importantă, care se înscrie pe deplin în măsurile împotriva COVID-19, care sunt coordonate de structura comisarială”, continuă generalul Figliuolo.
Iar privind ritmul ideal pentru vaccinări, Figliuolo răspunde: „Este în curs o campanie fără precedent, care în acest moment se deplasează într-un ritm ridicat, comparabil cu cel din primăvara trecută, când programul și-a schimbat ritmul, înregistrând peste 500.000 de administrări de vaccinuri pe zi”.
„Nivelul ideal este cel care optimizează resursele de personal de vaccinare și vaccinuri, echilibrând într-un mod eficient activitățile punctelor de administrare. Potrivit ultimului raport săptămânal publicat vineri, suntem la peste 523.000 de doze zilnice, cu un trend ascendent”, a mai spus Figliuolo.
La sfârșitul lunii ianuarie va sosi noul vaccin Novavax
La sfârșitul lunii ianuarie va sosi noul vaccin Novavax: „Se așteaptă să sosească 2,9 milioane de doze, prima livrare de aproximativ 1,5 milioane probabil având loc între ianuarie și februarie”, confirmă Figliuolo.
„Deși toate vaccinurile pe care le avem sunt sigure, fiind autorizate de EMA și AIFA, Novavax este un vaccin de tip tradițional bazat pe tehnologia proteinelor recombinate, folosit deja de zeci de ani pentru alte preparate, vom avea o armă în plus împotriva COVID-19, care va permite campaniei de vaccinare să meargă mai repede”, a declarat Figliuolo.
„Novavax va fi folosit pentru ciclurile primare ale celor peste 18 ani și sper să ajute să îi convingă pe cei care încă ezită. Este necesar să informăm și să liniștim în continuare că vaccinarea este singura cale – împreuna cu prevenția – pentru a ne proteja de virus și de variantele acestuia. Din acest punct de vedere mă bazez foarte mult pe rolul medicilor de familie, farmaciști, pediatri, specialiști. Sunt figuri de încredere, apropiați de oameni și familii, le cunosc dosarul medical și pot face diferența în eliminarea îndoielilor și a reticenței. Cuvântul trebuie dat științei, iar acesta trebuie divulgat cu trăsătura și abordarea potrivite”, a concluzionat Figliuolo.