Românii se confruntă de ceva timp cu prețuri uriașe la facturile de energie electrică și gaze, iar lucrurile nu vor sta deloc bine din primăvară. Dacă acum facturile sunt compensate de către stat, din luna aprilie 2022 oamenii vor fi nevoiți să scoată mult mai mulți bani bani din buzunar, pe fondul unei crize energetice la nivel european.
Coşea: Va fi şi mai rău din aprilie. Toate sectoarele economice vor fi afectate
Situația este și mai complicată pentru cei care au semnat contracte de furnizare a gazelor în lunile octombrie sau noiembrie a anului trecut. Aceștia au relatat, pentru gds.ro, că prețul poate ajunge chiar și la 8,8 lei/metrul cub. Scumpirile deja se simt în buzunarele oamenilor care au ales să își încălzească locuința cu gaze, în timp ce viitorul nu pare deloc roz.
Acum, statul compensează facturile la gaze, însă cu anumite condiții – în timp ce unii se încadrează în limita impusă de stat pentru acordarea compensației, alții nu pot face acest lucru, mai ales dacă au și copii.
În 2022, scumpirile vor continua, iar situaţia va deveni mult mai gravă, căci, din aprilie, nu vor mai fi în vigoare măsurile care acum ţin cât de cât în frâu preţurile la energie, a declarat la B1TV profesorul Mircea Coşea.
Potrivit acestuia, creditele vor deveni tot mai scumpe, deoarece „băncile trebuie să fie apărate de ce se va întâmpla”, iar „nişte măsuri de prevedere, în principal, sunt dobânzile”. Toate sectoarele economice vor fi afectate mai mult sau mai puţin, iar calitatea vieţii românilor va scădea. O altă problemă va fi că banii din PNRR nu vor ajunge la timp deoarece decidenţii politici nu reuşesc să îndeplinească rapid reformele şi angajamentele asumate, a spus profesorul Coşea pentru B1TV. În privinţa evoluţiei dobânzilor, el a spus că „există anumite previziuni, anumite calcule care arată că în anumite situaţii se poate chiar dubla dobânda, aşa că creditele devin tot mai scumpe. E greu de spus cu cât exact”.
”Este enorm de mare acest preț. Mă bazez pe compensația pe care ar trebui să o dea statul. Dar ar trebui să mă încadrez într-un anumit consum. Dacă va fi vremea rea, nu avem cum să stăm cu copiii în casă şi să ne fie frig. Așadar, este foarte posibil să nu ne încadrăm în limita impusă de stat”, spunea un cititor pentru sursa anterior citată.
Contactați de jurnaliștii de la dcnews.ro, Engie România a declarat că toți clienții sunt informați, în termen legal, cu privire la modificările de preț, în contextul în care se vehicula în presă că prețul metrului cub de gaze a fost majorat la aproximativ 8 lei.
Compania a declarat că ”prețurile finale propuse clienților casnici diferă în funcție de categoria din care face parte clientul respectiv și sunt stabilite de strategia comercială a companiei și condițiile de piață aplicabile fiecărei categorii de clienți”.
Potrivit Engie România există patru categorii de clienți casnici:
- clienții care nu au ales încă o ofertă de gaze pe piața concurențială
- clienții care au semnat un contract în piața concurențială și au ales una din ofertele din portofoliul Engie
- clienții noi care doresc să intre în portofoliul Engie România
- clienții preluați în regim de furnizor de ultimă instanță
Prețurile la energie au explodat în România
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a vorbit și el despre acest subiect și a declarat în cursul zilei de luni că România are ”o inflație generată de prețurile la energie, care are componentă internă și o componentă externă”. Potrivit ministrului, România se confruntă cu o explozie a prețurilor la energie.
Din nefericire, această ”explozie de prețuri” anunțată de ministrul Adrian Câciu nu va mai fi suportată și de stat. Ceea ce este și mai grav este faptul că reînnoirea contractelor la gaze se face o dată la 12 luni, iar prețul propus clientului de către furnizor depinde de prețul gazului de pe piață la momentul respectiv, preț care ar putea fi mult mai mare.
Indicatorii economici la nivel europeană arată că o creștere și mai mare a prețurilor la gaze ar reprezenta un adevărat dezastru pentru România.
Prețurile la gazele naturale au crescut cu peste 30%
În cursul zilei de marți, Europa a primit o nouă lovitură în ceea ce privește prețurile la gazele naturale. Potrivit ultimelor date anunțate de Reuters, prețurile de referință la gazele naturale pe piața din Europa au crescut cu peste 30 de procente, în contextul în care Rusia livrează o cantitate limitată de gaze către continent. Mai mult decât atât, livrările limitate au provocat din nou îngrijorări cu privire la o posibilă criză energetică într-un moment în care nu ar trebui să se pună problema despre așa ceva.
Traderii au mai arătat că una dintre principalele conducte pentru livrarea de gaze naturale din Rusia către Europa, Yamal, funcționează în continuare pe sistem revers pentru a 15-a zi la rând. Concret, în loc să trimită gaze naturale rusești către Europa, livrează gaze din Germania spre Polonia. De asemenea, livrările la gaze rusești din Ucraina spre Slovacia erau și ele la un nivel redus.
Pe acest fond, la bursa TTF de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze cu livrarea în luna următoare au urcat marţi cu 27,50 euro, ajungând în jurul orei 11.41 GMT până la valoarea de 99,50 euro pentru un Megawatt-oră, în timp ce cotaţiile la contractul pentru ziua următoare au crescut cu 30,50 euro până la 97 de euro pentru un Megawatt-oră.