Se întâmplă în absolut toate magazinele! E obligatoriu pentru toată lumea

oameni

SURSA FOTO: Dreamstime

Mersul pe bicicletă a fost întotdeauna considerat un sport relativ costisitor. Dar, în ultimul an, odată cu creșterea inflației în toată lumea, s-a constatat că prețurile bicicletelor și ale componentelor necesare au crescut și mai mult. Acum, oamenii sunt obligați să scoată mai mulți bani din buzunar.

Așa s-a ajuns ca unele biciclete, e drept, foarte performante și bine echipate, să coste aproape cât o mașină de lux.

În 2021, BikeRadar a publicat un articol în care arăta că principala cauză a creșterii vertiginoase a prețurilor la biciclete a fost pandemia Covid-19. Acest site de specialitate vine acum cu o nouă analiză a motivelor pentru care prețul bicicletelor a crescut.

Cât de mult au crescut prețurile bicicletelor și de ce

Potrivit Bicycle Association (BA), organizația națională pentru industria ciclismului din Marea Britanie, prețul unei biciclete cu aceleași specificații a crescut destul de mult, de la aproximativ 10% la peste 40% între anii 2019- 2022. Așa s-a ajuns ca o bicicletă care se vindea în Anglia, în 2019, cu 1.000 de lire sterline, acum poate avea un preț de 1.400 de lire sterline.

Potrivit Bloomberg, în SUA, în 2021, suma medie plătită pentru o bicicletă a crescut cu 27% de la începutul anului până în martie. Pe lângă Brexit și efectele pandemiei, și alți factori au determinat creșterea prețurilor medii la biciclete în Regatul Unit. Anul trecut, lira mai slabă a afectat direct industria ciclismului din Marea Britanie, care importă majoritatea bunurilor. Iar ieșirea Marii Britanii din UE continuă să provoace dureri de cap mărcilor de biciclete.

Brexit, pandemia și războiul

Dominic Thomas, co-fondator Fairlight, a declarat că costurile de transport crescute și administrarea suplimentară, provocate de Brexit, au fost factorii-cheie care au forțat firma sa să crească prețurile la unele dintre modelele de biciclete cu 10% în 2022.

La nivel global, războiul din Ucraina a contribuit și el la creșterea costurilor energiei, crescând costurile de producție. Întrucât cererea tot mai mare a ajuns să depășească oferta în unele zone, firmele nu au simțit că e momentul să reducă prețurile, scăzând numărul ofertelor.

Prețurile bicicletelor vor începe, totuși, să scadă?

Se pare că 2023 se pare că va fi un an mai puțin turbulent pentru industria ciclismului.

În timp ce războiul din Ucraina continuă, costurile energiei încep să scadă. Mulți anticipează că o încetinire a cererii de biciclete ar putea contribui la o scădere a prețurilor la nivel de industrie.

Potrivit unui raport BA, vânzările de biciclete din Marea Britanie au scăzut cu aproape un sfert față de nivelurile din timpul pandemiei. Această schimbare a obiceiurilor oamenilor a contribuit la crearea de stocuri în exces.