Ministrul Economiei din Germania, Robert Habeck, a explicat că Uniunea Europeană va ajunge la un acord comun cu privire la un embargo petrolier asupra Rusiei „în câteva zile”.
„Vom ajunge la un consens în câteva zile”, a declarat, luni după-amiază, Robert Habeck la postul german de televiziune ZDF.
Potrivit spuselor sale, impunerea unui plafon la preţul petrolului la nivel mondial ar afecta „cufărul de război” al Rusiei, însă un embargo petrolier nu va slăbi automat puterea Kremlinul.
Robert Habeck a precizat că scumpirea petrolului la nivel mondial a permis Rusiei să îşi rotunjească veniturile, deşi exportă volume mai mici acum.
De aceea Comisia Europeană şi Statele Unite ale Americii elaborează un nou plan de a plafona preţurile petrolului la nivel mondial pentru a nu achita „orice preţ” pentru țiței.
„Este evident o măsură neobişnuită, dar acestea sunt vremuri neobişnuite. Această cale funcţionează numai dacă mai multe ţări susţin propunerea, iar acest lucru se dovedeşte a fi punctul sensibil”, a adăugat oficialul german.
Germania, complet nemulțumită de atitudinea Ungariei
De asemenea, acesta a lansat un avertisment direct către Ungariei, după ce Guvernul de la Budapesta a anunțat recent că se opune ferm unui embargo petrolier asupra Rusiei.
Robert Habeck s-a declarat dezamăgit de decizia recentă a Ungariei, susținând ferm că dacă Comisia Europeană va decide că sancțiunea respectivă poate fi aplicată și fără acordul Ungaria, atunci Germania va merge mai departe.
„Sunt soluții diferite pentru diferite țări. Mă aștept ca toată lumea, inclusiv Ungaria, să lucreze la o soluție. Dacă președintele Comisiei Europene spune că vom face acest lucru fără Ungaria, atunci aceasta este o cale pe care aș susține-o întotdeauna.
Dar nu am auzit încă acest lucru din partea UE”, a spus ministrul Economiei din Germania, luni după-amiază, la postul de radio Deutschlandfunk.
Ungaria se opune ferm unui embargo petrolier asupra Rusiei
Menționăm faptul că, de câteva săptămâni, Executivul Comunitar a propus eliminarea treptată a importurilor de petrol rusesc până la sfârșitul anului în majoritatea statelor membre.
Însă, momentul, Ungaria critică aspru embargoul planificat asupra petrolului rusesc.
Guvernul de la Budapesta a declarat recent că dorește sute de milioane de euro din partea blocului comunitar pentru a atenua costul renunțării la țițeiul rus.
Pe de altă parte, pentru ca embargoul european să fie pus în aplicare, Uniunea Europeană are nevoie de acordul tuturor celor 27 de state membre, inclusiv de acordul Ungariei.