Începând cu data de 1 octombrie, întreprinderile vor putea să încaseze cu 2,4 mai mulţi eurocenţi pe kilowatt-oră de gaz, a anunţat luni organizaţia gestionarilor reţelei, Trading Hub Europe (THE).
Cu tot cu TVA, 2,4 eurocenţi pe KWh reprezintă 600 de euro în plus la factura anuală a unei familii cu doi copii şi un consum mediu de 20.000 KWh. Fără taxe, este vorba despre 480 de euro.
Măsura este necesară în contextul reducerii livrărilor de gaze rusești, în urma căreia importatorii și distribuitorii au avut de suferit
Această încasare suplimentară a fost implementată de către Guvernul german până la 1 aprilie 2024, cu scopul de a susţine importatorii şi distribuitorii de gaze naturale, care cumpără mai scump de pe piaţa mondială de când a început Războiul din Ucraina, iar livrările ruseşti au scăzut. Această sumă urmează să fie recalculată din trei în trei luni.
„Obiectivul este asigurarea unei aprovizionări cu gaze în urma crizei energetice germane şi europene declanşate de atacul rus asupra Ucrainei”, anunţă într-un comunicat Ministerul german al Economiei.
În vederea amortizării acestui şoc, ceea ce se plăteşte în plus „trebuie şi va fi însoţit de un nou pachet de ajutoare”, a anunţat ministrul Robert Habeck, printr-o creştere a ajutoarelor acordate locuinţelor. Guvernul german „va găsi un mijloc” să scutească această prelevare suplimentară de TVA, a menționat ministrul german.
Un pachet de măsuri de sprijin deja au fost implementate în acest sens
Germania a implementat deja ajutoare în valoare de 30 de miliarde de euro pentru a veni în întâmpinarea situaţiei particularilor, prin rabat la pompă sau printr-un bilet de călătorie în valoare de nouă euro, foarte popular, care asigură călătorii cu mijloace de transport în comun sau cu trenuri regionale. Această măsură urmează, însă, să fie oprită la sfârşitul lui august.
Germania este în căutare de alternative proprii care ar diminua criza gazelor
Berlinul urmează să injecteze miliarde de euro în Uniper – primul importator şi depozitant de gaze naturale din Germania, afectat din plin de scăderea, de la jumătatea lui iunie, a livrării de gaze naturale ruseşti.
În schimb, grupul RWE a anunţat că renunţă la dreptul de a acoperi creşterea preţurilor prin scumpiri la clienţi
„RWE este o întreprindere solidă financiar. De aceea, renunţăm, până la noi ordine, să ne acoperim pierderile de la clienţi”, pe care „le absorbim”, a anunţat joi CEO-ul Markus Krebber la prezentarea rezultatelor financiare.
În primul semestru, RWE a obţinut un profit de 1,6 miliarde euro.