UE vrea să înlocuiască până la finalul anului două treimi din gazul rusesc. Comisarul pentru Energie a dat detalii în acest sens. Kadri Simson a spus că Uniunea Europeană a apelat la toţi furnizorii majori de gaze pentru a ajuta blocul comunitar să înlocuiască cu alternative gazele ruseşti.
Planul privind înlocuirea gazelor din Rusia, prezentat chiar luna aceasta
Comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, a declarat că cei de la Comisia Europeană vor prezenta, luna aceasta, un plan privind modul în care blocul comunitar poate înlocui până la finalul anului două treimi din gazul rusesc utilizat.
Kadri Simson a susținut, citată de Reuters, că UE a apelat la toţi furnizorii majori de gaze pentru a ajuta blocul comunitar să înlocuiască cu alternative gazele ruseşti, iar, conform planului, utilizarea gazului va fi înlocuită cu energie regenerabilă sau, unde este posibil, prin economisirea energiei, a afirmat oficialul în Parlamentul European.
Paolo Gentiloni, care este Comisarul european pentru Economie, a spus, săptămâna trecută, că UE are ca obiectiv reducerea dependenţei de petrolul şi gazul rusesc cu două treimi până la sfârşitul anului şi la zero până la finalul lui 2027.
Trebuie precizat că, în ciuda promisiunilor că UE va înceta să mai utilizeze combustibili din Rusia în 2027, pe termen scurt blocul comunitar rămâne dependent de Rusia pentru 26% din necesarul său de petrol şi 40% din necesarul de gaze naturale, în condiţiile în care anul trecut UE a importat 155 miliarde metri cubi de gaze naturale din Rusia.
Ajutor oferit pentru a se scăpa de dependența energetică față Rusia
Polonia s-a declarat pregătită să ajute Germania pentru a o scăpa de dependența energetică de Rusia. El a adăugat că speră că un embargo al Uniunii Europene ar putea intra în vigoare înainte de sfârșitul anului.
Polonia pledează pentru măsuri dure împotriva Rusiei, dar, având în vedere că multe țări UE sunt puternic dependente de Moscova pentru nevoile lor energetice, blocul comunitar pare divizat în ceea ce privește modul în care ar trebui aplicate sancțiunile.
“Polonia este pregătită să sprijine ambițiile Germaniei de de-rusificare cu rafinăria noastră din Gdansk”, a declarat ministrul Anna Moskwa. “Sper că aceasta va fi ultima piedică care va … bloca aceste sancțiuni privind petrolul”.
Rusia a oprit săptămâna trecută livrările de gaze către Bulgaria și Polonia, după ce acestea au refuzat să se conformeze cererii sale de a plăti în ruble.
Anna Moskwa a declarat anterior că principalele state membre ale UE care se opun unor sancțiuni mai dure la adresa Rusiei sunt Austria, Germania și Ungaria și că blocul ar trebui să penalizeze țările care folosesc ruble pentru a plăti gazul rusesc. Ea a mai spus că Polonia dorește ca Uniunea Europeană să impună o dată limită clară de la care statele membre vor trebui să înceteze să mai importe petrol rusesc.