Este vestea momentului pentru toată România. Făina de greieri a ajuns deja în marile magazine de la noi din țară. Mai exact, produsele cu făină de greiere sunt deja pe rafturile a două mari lanțuri de hipermarketuri din România.
Decizia vine după ce Comisia Europeană a aprobat recent acest produs pentru a fi utilizat în compoziția anumitor alimente. Astfel, magazinele au obligația să scrie pe eticheta produsului dacă este făcut cu făină de greier. Conform reglementărilor UE, prezența făinii de insecte trebuie să fie menționată obligatoriu pe etichetele produselor.
ANPC a emis un ordin prin care se stabilesc modalități de informare a consumatorilor cu privire la informațiile privind produsele alimentare care conțin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi. Comercianții sunt obligați să afișeze informația că produsele alimentare sunt sau conțin specii de insecte, lângă standul separat în care acestea sunt prezentate.
Cum va apărea faina de greieri pe etichetă
Pe etichetele produselor făcute din făină de greieri, numele științifice ale insectelor au prioritate, fiind notate „Acheta domesticus” pentru alimentele pe bază de făină de greieri.
Multe produse cu adaos de insecte vor fi vândute în lanțurile populare de reduceri și supermarketuri. În prezent, există trei tipuri de insecte pe lista UE de alimente noi:
- viermele de făină – larve uscate,
- lăcusta migratoare – congelată, uscată și sub formă de pulbere,
- greierele de casă – congelat, uscat și pulverizat.
Sunt deghizate în colorant E 120
Potrivit Ziarul Românesc, făina de greieri poate fi încorporată într-o varietate de produse. Cu toate acestea, este important de reținut că, în conformitate cu reglementările Uniunii Europene, prezența făinii de insecte trebuie să fie menționată obligatoriu pe toate produsele. În cele mai multe cazuri, insectele procesate sunt deghizate în colorant E 120. Așa-numitul „carmin roșu” este obținut din insecte stacojii fierte și zdrobite.
Colorantul este obținut din insecte care trăiesc pe cactuși – viermi de cactus. Pe etichetele produselor alimentare și cosmetice este cel mai adesea etichetat ca ” carmin roșu „, „carmin”, „E 120”.
Greierele de casă, a treia insectă declarată comestibilă
Greierele de casă este a treia insectă declarată comestibilă la nivel european după viermele galben și lăcustă. În anii 2000, ONU anunţa că insectele sunt viitorul în materie de mâncare, pentru că sunt hrănitoare şi creşterea lor poluează mai puţin.
Printre produsele unde poate afla se numără: pâine, biscuiți, batoane de cereale, biscuiți, paste umplute și neumplute produse uscate, sosuri, din leguminoase și legume, în pizza, produse din paste, zer praf, produse înlocuitoare de carne, supe sau chiar băuturi asemănătoare berii, produse din ciocolată, gustări, altele decât chipsurile și în preparate din carne, destinate populației generale.