Anunț important pentru cei interesați de evenimentele astronimice unice. În luna noiembrie 2021, vom putea observa cea mai lungă eclipsă de lună din acest secol. Evenimentul unic va avea loc în primele zile din postul Crăciunului. O eclipsă parţială de Lună va avea loc pe data de 19 noiembrie 2021, vineri. Această manifestație naturală va dura aproape trei ore şi jumătate și va fi cea mai lungă eclipsă din întregul secol, scrie antena3.ro.

Cea mai lungă eclipsă din secolul XXI

Săptămâna viitoare se va sfârși cu un eveniment unic pentru persoanele pasionate de fenomenele astrale, cea mai lungă eclipsă de Lună a secolului va avea loc vineri, 19 noiembrie. NASA estimează că aceasta va dura 3 ore, 28 de minute şi 23 de secunde.

„Luna Castor” este luna plină care va apărea în a 19-a zi din noiembrie 2021. Denumirea neobișnuită vine din partea populației americane care a ales acest nume deoarece evenimentul avea loc în timpul perioadei în care vânătorii întindeau capcane pentru castori.

Eclipsa de Lună este un fenomen natural care are loc atunci când Pământul se află între Soare şi Lună. Planeta noastră ascunde lumina solară şi aruncă un con de umbră asupra satelitului natural. Eclipsa poate avea loc doar când Luna este plină. Într-un singur an pot avea loc între două/patru astfel de întâmplări astrologice. Luna Castor va fi o eclipsă parţială, adică cele trei corpuri cereşti nu vor forma o linie perfect dreaptă, ele vor fi ușor aliniate, planeta noastră acoperind doar 97% din suprafaţa lunii.

Luna Castor în România

Din nefericire pentru pasionații de astrologie din țară, această manifestație specială nu va fi vizibilă și în România. Luna Castor va fi complet vizibilă pe continentele vecine: Asia, Africa și America. În ceea ce privește Europa, doar statele aflate în nord-vest, nord şi în nord-estul extrem vor putea admira cerul.

Sărbători importante în luna noiembrie

În această lună, calendarul ortodox informează despre trei praznice mari înseamnate cu cruce roșie. Astfel că zilele de 8, 21 și 30 noiembrie sunt sărbători cu cruce roșie.

Pe data de 8 noiembrie, luni, avem Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil: Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt conducătorii cetelor de îngeri. Aceștia veghează asupra oamenilor de la naştere până la moarte şi sunt călăuze sufletelor în drumul adormiților spre Rai. În această zi, alături de ei sunt sărbătorite toate cetele îngereşti care nu s-au despărţit de Dumnezeu.

Pe data de 21 noiembrie, duminică, avem Intrarea în biserică a Maicii Domnului: Această zi este considerată o sărbătoare a luminii, aducătoare de noroc și bucurie. Credința creștină spune că, pe 21 noiembrie, cerurile se deschid și ne putem ruga pentru împlinirea celor mai mari dorințe.

Pe data de 30 noiembrie, marți, îl sărbătorim pe Sfântului Apostol Andrei. Atenție! Tradiţia populară ne avertizează că, pe 30 noiembrie, se deschid porţile Iadului, iar spiritul rău iese pentru a bântui lumea. Potrivit tradiției, în această zi este bine să mâncăm usturoi pentru a ne feri de moroi.

Sărbători cu cruce neagră, noiembrie 2021
9 noiembrie Sfântul Nectarie, vindecătorul de cancer;
11 noiembrie Sfântul Mina;
12 noiembrie Sfântul Atanasie Todoran;
13 noiembrie Sfântul Ioan Gură de Aur;
15 noiembrie Sfântul Paisie de la Neamţ, Începutul Postului Naşterii Domnului;
20 noiembrie Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul;
23 noiembrie Sfântul Cuvios Antonie de la Iezeru Vâlcea;
25 noiembrie Sfânta Muceniţă Ecaterina.