Centrul comercial a fost cumpărat de antreprenorului sucevean Costică Tudosă, proprietarul comerciantului de rulmenţi Primagra. Trebuie menţionat că la preţul de vânzare se adaugă datoriile la bănci pe care le avea Galleria Suceava.
Proiectul a fost construit cu 22 mil. euro printr-un împrumut contractat la BERD şi Raiffeisen Bank. GTC a obţinut prin intermediul firmei NCC un credit sindicalizat în valoare de 28,8 mil. euro pentru construcţia Galleria Suceava, Piatra Neamţ şi Buzău. Dacă în iunie 2013, GTC mai avea de achitat din acest împrumut 26,7 mil. euro, în septembrie 2013 – după vânzarea mallului din Suceava, restanţa de plată la credit a scăzut la 18,2 mil. euro.
Astfel, Costică Tudosă a plătit GTC România 800.000 de euro pentru Galleria Suceava, la care se adaugă un credit din care mai are de plătit circa 8 mil. euro.
Dezvoltatorul cu capital israelian a început în noiembrie anul trecut o campanie de vânzare a celor trei active cu performanţe slabe din Suceava, Piatra Neamţ şi Buzău. Potrivit reprezentanţilor GTC România, Galleria Suceava înregistra pierderi anuale de 1 mil. euro. După vânzarea mallului din Suceava, celelalte două centre comerciale au fost retrase de la vânzare. Compania arată în ultimul său raport financiar că a atribuit un buget de 20,6 mil. euro pentru investiţii în îmbunătăţirea unor proprietăţi din portofoliul companiei şi pentru reclasificarea Galleria Buzău şi Galleria Piatra Neamţ din active scoase la vânzare în proprietăţi ce fac parte din portofoliul de investiţii al GTC.
GTC mai are în prezent trei malluri sub brandul Galleria în Arad, Piatra Neamţ şi Buzău care au fost reevaluate în septembrie la 35,1 mil. euro. Gradul mediu de ocupare al acestor proiecte este de 88%, iar chiria medie pe metru pătrat este de 4,1 euro/lună. La cei 59.000 mp, suprafaţa cumulată a celor trei malluri, GTC încasează în medie din chirii circa 2,9 mil. euro pe an.
În ceea ce priveşte creditele contractate de GTC de la BERD, compania a semnat în 27 septembrie un amendament prin care se angajează la plata anticipată a unei porţiuni din principalul acestor credite. „Banca va furniza o perioada de graţie de 2-3 ani, în funcţie de facilitatea de credit, la rambursarea principalului şi o marjă redusă în perioda de graţie“, se menţionează în ultimul raport financiar al GTC.
Compania mai deţine şi turnurile de birouri City Gate din zona Piaţa Presei Libere care au fost evaluate la 159 mil. euro. Acest proiect are un grad de ocupare de 96% şi are o chirie medie de 21,5 euro/mp/lună.
GTC a încasat în primele nouă luni ale anului, de pe urma activelor generatoare de venituri din România şi Bulgaria, venituri de 23,4 mil. euro.
Pe lângă aceste active, GTC mai deţine şi o serie de terenuri şi proiecte în construcţie a căror valoare se ridică la circa 23,2 mil. euro.
GTC este dezvoltatorul străin cu cele mai multe proiecte finalizate în România. Compania a investit în cele şase proiecte pe care le are acum în portofoliu un total de circa 377 mil. euro. Este vorba despre complexul de birouri City Gate, ansamblurile rezidenţiale Rose Garden şi FeliCity şi centrele comerciale Galleria din Arad, Piatra Neamţ şi Buzău. La acestea se pot adăuga primele două clădiri de birouri moderne din Bucureşti, Europe House şi America House, pentru care israelienii au încasat în urma vânzării circa 100 mil. euro.