Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a anunțat că sistemul de urgență este pe cale să se schimbe, deoarece cel actual nu este eficient și se pierde foarte mult timp din cauza procedurilor.
Sistemul de urgență este pe cale să se schimbe
„În 2013-2014 s-a făcut un sistem electronic integrat pentru ambulanţă şi UPU. Sistemul a fost făcut în cooperare cu STS, cu fonduri europene. Ambulanţele au tablete prin care primesc solicitarea cu date complete, cu alertă, cu tot.
Dar, îmi pare rău să o spun, a fost aproape imposibil să convingem toate persoanele să folosească sistemul integrat, să completeze fişele. În UPU, sistemul este prevăzut ca atunci când ajungi cu tableta, din ea să se treacă datele în sistemul de la UPU automat. Medicul confirmă şi s-a terminat. Ne-am confruntat cu rezistenţă mare pe toate palierele.
La pompieri disciplina de utilizare a tabletelor a fost mult mai mare decât la ambulanţă. Au folosit ambii pentru primirea apelurilor, dar au completat mai departe pe hârtie. Una din soluţii a fost să dăm un ordin şi să retragem hârtia complet, să îi forţăm să lucreze cu partea digitală. Dar trebuia, în completare, să se facă la spital.
La spital, am ajuns să avem o problemă de altă natură. Sistemele informatice sunt făcute de diverse firme. Le-am adus la masă. Am zis că avem nevoie de interfaţă între aplicaţia asta şi sistemul spitalelor. Nu s-a făcut, decât de către una sau două firme din 11 sau 13, câte erau.
Suntem în discuţii acum să revenim, să încercăm să digitalizăm din nou. Am fost şi daţi în judecată de către o asistentă care a spus că ea nu completează pe tabletă, că e 666. Am avut şi situaţii din astea.
Oameni care spuneau că ei nu au fost angajaţi să scrie pe tablete. Eu sunt convins că trebuie să ajungem la digitalizare, să ajungem la sistem non-paper, şi cât mai repede. Echipamentele sunt, tentativa trebuie actualizată şi trebuie implementată la nivelul sistemului de urgenţă”, a declarat Raed Arafat,la DCNews.
Avertismentul lui Raed Arafat
În cazul în care ar avea loc explozii la centrala nucleară Zaporojie, este cea mai mare centrală nucleară din Europa, NU avem voie să ieșim din casă și vom primi alerte pe telefonul mobil cu ora la care norul radioactiv va ajunge în România.
Din fericire, distanța, care este de câteva sute de kilometri, ne pune în situația în care să nu avem un impact serios asupra României, ceea ce înseamnă că putem fi feriți de un impact care să necesite să luăm anumite măsuri.
„Simulările care se fac zilnic, direcția vântului, viteza vântului, toate aceste aspecte trebuie luate în considerare dacă se întâmplă ceva, la momentul respectiv și dacă este vreo problemă, atunci măsurile care se iau sunt simple: prevenirea expunerii, care se face prin rămânere la domiciliu pentru un număr de ore sau o perioadă care va fi relativ scurtă având în vedere distanța mare.
Atunci se emit recomandările și depinde de gravitatea situației dacă se vor emite prin RO Alert, prin aplicația DSU, prin mijloace media și așa mai departe”, a explicat, miercuri, Raed Arafat.