Se iau noi măsuri în ceea ce privește reducerea consumului de produse din plastic, iar din prima zi din noul an, a intrat în vigoare în Franța o nouă măsură în acest sens. În același timp, și în România se fac pași în această direcție, având în vedere că o Ordonanță privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului se află în prezent în dezbatere publică.
O nouă lege care interzice ambalajele din plastic pentru majoritatea fructelor și legumelor a intrat în vigoare în Franța din ziua de Anul Nou. Castraveții, lămâile și portocalele se numără printre cele 30 de produse ce nu vor mai fi ambalate în plastic. Pe de altă parte, pachetele mai mari, precum și fructele tocate sau procesate vor fi scutite de la această măsură, transmite BBC.
Președintele francez Emmanuel Macron a numit interdicția „o adevărată revoluție” și a spus că aceasta arată angajamentul țării sale de a elimina treptat materialele plastice de unică folosință până în 2040.
Se crede că mai bine de o treime din fructele și legumele din Franța sunt vândute în ambalaje din plastic, iar oficialii guvernamentali cred că interdicția ar putea împiedica utilizarea a un miliard de articole din plastic de unică folosință în fiecare an.
Alte interdicții în 2022
Într-o declarație de anunțare a noii legi, Ministerul Mediului a spus că Franța folosește o „cantitate scandaloasă” de plastic de unică folosință și că noua interdicție „vizează reducerea utilizării plasticului și stimulează înlocuirea acestuia cu alte materiale sau ambalaje reutilizabile și reciclabile”.
Interdicția face parte dintr-un program multianual introdus de guvernul lui Macron, care va duce la eliminarea lentă a materialelor plastice din multe industrii. Din 2021, țara a interzis paiele, paharele și tacâmurile din plastic, precum și caserolele din polistiren pentru mâncare.
În plus, mai târziu, în 2022, spațiile publice vor fi nevoite să pună la dispoziție fântâni cu apă pentru a reduce utilizarea sticlelor de plastic, publicațiile vor trebui să fie expediate fără ambalaj de plastic, iar restaurantele de tip fast-food nu vor mai putea oferi jucării din plastic gratuit.
Cu toate acestea, persoane importante din industria franceză și-au exprimat îngrijorarea cu privire la viteza cu care noua interdicție este introdusă.
România ia și ea măsuri
Recent, ministrul Economiei, Florin Spătaru, a vorbit în cadrul unei întrevederi cu mediul de afaceri despre Ordonanța privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului, care se află în prezent în dezbatere publică.
Este vorba despre Ordonanța nr. 6 din 25 august 2021, care se află în prezent în dezbatere în comisiile parlamentare, iar asociațiile de profil doresc amendarea textului actului normativ, în sensul introducerii unei tranziții pentru implementarea măsurilor impuse de legislația europeană.
Oficialul consideră că este necesară o abordare complexă la nivelul tuturor industriilor în vederea atingerii țintelor propuse pentru reducerea consumului de produse din plastic de unică folosință. De asemenea, ministrul Economiei a dat asigurări că pe perioada mandatului său va discuta cu mediul de afaceri orice măsură pe care o va lua.
„Toate măsurile pe care le voi lua în calitate de ministru vor fi discutate cu mediul de afaceri, astfel încât să producă un impact real în economie. Avem alocați 500 milioane de euro prin PNRR pentru digitalizare, dar pot fi accesate fonduri europene și pentru alte proiecte. Ministerul Economiei are misiunea să realizeze legătura între resurse, politici industriale și fonduri, astfel încât România să redevină un pol de producție. Există suport din partea mea și a Guvernului pentru dezvoltarea economiei naționale”, a concluzionat ministrul Spătaru.