Preţul laptelui în magazinele din România urmează să scadă cu până la 25%, a anunţat patronatul din industrie.

Așadar, furnizorii au redus preţurile pentru hipermarketuri, după ce vânzarile s-au prăbuşit din cauza scumpirilor, relatează postul Antena 3.

Fermierii trag totuşi un semnal de alarmă

Furnizorii au redus preţurile pentru hipermarketurile din țară, după ce vânzarile s-au prăbuşit din cauza scumpirilor. De asemenea, fermierii fac un apel disperat la autorităţi să oprească importurile de lapte din Ucraina care îi aduc în pragul falimentului.

Fermierii trag un semnal de alarmă cu privire la prețul laptelui vândut către procesatori, care a scăzut dramatic. De partea cealaltă, reprezentanţii patronatului din domeniu spun că de acum încolo ne putem aştepta la o scădere a preţului laptelui din cauza cantităţilor mari de pe piaţă. Deja contractele au fost negociate cu magazinele, transmite Antena 3.

Preţul celui mai ieftin sortiment de lapte a ajuns aproape de 10 lei

„În octombrie, s-a atins pragul între preţuri, costuri şi puterea de cumpărare, a fost un moment critic. În decembrie, toţi furnizorii trebuiau să refacă contractele şi să renegocieze. Vă spun sincer că furnizorii au redus preţul către comercianţi cu 10%-15% şi a apărut un război al promoţiilor Black Friday permanent care s-a întins şi pe 2023.

În ianuarie, furnizorii au mai cedat încă 10% pentru că s-au mai redus şi costurile la materie primă, pentru că s-au acumulat stocuri în toată Europa”, a afirmat Dorin Cojocaru, preşedintele Asociaţiei Patronală Română din Industria Laptelui – APRIL.

De asemenea, vânzările de produse lactate s-au prăbuşit după scumpirile din ultimele luni. Preţul celui mai ieftin sortiment de lapte a ajuns aproape de 10 lei.

Care sunt previziunile economice pentru anul 2023

PwC a realizat recent un raport cu ceea ce ar putea rezerva anul 2023 pentru economia globală. Potrivit documentului, combinaţia dintre politicile monetare mai stricte, încetinirea cererii globale şi normalizarea modelelor de cerere între bunuri şi servicii ar trebui să pună presiune pe scăderea preţurilor bunurilor în 2023. În schimb, în cazul serviciilor ar putea dura mai mult timp până la o scădere a preţurilor.

Inflaţia va scădea în majoritatea economiilor, dar, cu toate acestea, va rămâne peste ţintă în 2023 în aproape toate ţările care au înregistrat o inflaţie ridicată în 2022.

„Crizele suprapuse din ultimii ani au creat un climat neobişnuit de incert în care prognozele au devenit extrem de volatile, cu riscurile şi consecinţele aferente pentru deciziile de afaceri şi de politică economică”, se arată în materialul PwC.