Cum se va face plafonarea prețurilor în marile supermarketuri

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că evaluarea noii plafonări a prețurilor este în curs de desfășurare în cadrul Guvernului. El a detaliat că se desfășoară o analiză pentru a determina dacă produsele de origine românească sunt supuse unor adaosuri comerciale nejustificate și că intervenția Executivului va viza prețurile de raft, nu întregul lanț de producție.

„În momentul acesta se face o analiză cu producătorii din România. Sub nicio formă nu intervenim pe tot lanțul, noi vorbim despre produsele din România.

Noi vorbim despre produsul final, nu de întreg lanțul de producție (…) În Franța, de exemplu, s-a făcut o plafonare de prețuri la produsele autohtone, ca să nu se mai intervină pe tot lanțul pentru că atunci, cu adevărat au dreptate și s-ar creea probleme mari în calcule, în economie. Vom rămâne pe produsele de bază și vom vedea această abordare. Se face o analiză dacă sunt excese cu adaosuri foarte mari, astfel încât produsele de import să aibă prețuri mai mici decât cele din România”, a declarat acesta.

De ce au crescut cheltuielile Guvernului

Ciolacu a vorbit, de asemenea, despre creșterea cheltuielilor Guvernului. El a explicat că este o creștere artificială, pentru că, de fapt, sunt cheltuieli pentru înzestrarea Armatei Române.

„În acest moment avem închisă luna mai și haideți să vedem dacă suntem pe excedent. La bunuri și servicii sunt trecute cheltuielile de înzestrare a Armatei Române.

Avem o creștere a cheltuielilor, dar sunt generate de cheltuielile la Apărare, care au fost efectuate la începutul anului.

Este o creștere artificială, pentru că noi avem OUG 296, unde este interzis să cumperi mașini, birotică etc. Sunt 7 miliarde la Apărare, 500 de milioane la Sănătate, plus că avem creșterile de salarii din educație ceea ce deja știam”, a afirmat acesta.

Plafonarea adaosurilor, extinsă și la produsele românești?

Amintim că miercuri, pe 29 mai, premierul Marcel Ciolacu a discutat despre posibilitatea extinderii plafonării adaosurilor pentru produsele alimentare românești, menționând importanța unui studiu de impact în această privință.

Acesta consideră că Guvernul ar trebui să evite impunerea unor eventuale plafonări la prețurile alimentelor românești, chiar dacă există dorința de a le proteja.

Premierul a subliniat că decizia Executivului de a plafona prețul la alimentele de bază a fost una corectă, lucru confirmat ulterior de datele disponibile.

Declarațiile lui Ciolacu vin în contextul în care Asociația Națională a Comercianților Mici și Mijlocii din România (ANCMMR) și Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) au subliniat necesitatea efectuării unui studiu de impact înainte de luarea unei decizii privind o nouă plafonare extinsă la toate produsele românești. Este menționat că în ultimele zece luni au fost adoptate cinci măsuri de plafonare, iar pregătirea celei de-a șasea, care este mult mai extinsă față de toate celelalte și vizează toate produsele românești, a fost comunicată public de către Ministerul Agriculturii. Asociațiile apreciază că în această situație devine critică necesitatea unui studiu de impact.

În paralel, micii producători au adus în atenția publică condițiile impuse de unele lanțuri de retail de talie mare, iar există și acuzații din partea unor producători români cu privire la un comportament abuziv din partea retailului.