Au fost stabilite noi reguli pentru afișarea produselor lactate obținute 100% din lapte

În februarie 2023, au fost adoptate normele metodologice ale Legii laptelui și a produselor lactate nr. 307/2022, ce au intrat în vigoare pe data de 10 februarie 2023, și stabilesc ca produsele pe bază de lapte cu adaos de grăsimi și/sau proteine, altele decât cele lactate, produsele alimentare/specialitățile din grăsimi hidrogenate/vegetale pot fi comercializate într-un spaţiu de prezentare și vânzare bine delimitat, pe rafturi separate faţă de laptele şi produsele lactate autentice, cu informarea explicită către cumpărător a conţinutului acestor produse.

„Această lege a apărut ca o nevoie în protecția drepturilor consumatorilor. Producătorii trebuie să înțeleagă că utilizarea unor denumiri care mențin această stare de confuzie nu e de dorit”, a declarat, luni, Adrian Belghiru, reprezentant al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în cadrul unui interviu acordat pentru TVR.

Potrivit președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, oamenii sunt atrași de prețurile mai mici și pot fi păcăliți de produse alimentare care, deși sunt etichetate ca lactate, sunt fabricate cu substitute.

„Perioada pe care o traversăm îl determină pe consumator să ia decizia de tranzactionare în funcție de preț și mai puțin interesat de ceea ce scrie pe etichetă”, a explicat Horia Constantinescu.

Nerespectarea regulilor va fi sancționată cu amenzi de până la 50.000 de lei

De altfel, patiseriile, pizzeriile şi cofetăriile sunt obligate prin lege să eticheteze şi să delimiteze produsele făcute 100% din lapte de cele făcute din grăsimi vegetale. Regulile se vor aplica și în restaurante, potrivit legii: „Meniurile unităților de alimentație publică vor menționa toate produsele lactate fabricate cu grăsimi și/sau proteine, altele decât cele lactate, folosite ca atare sau în combinații sau ca ingrediente în produsele de bază folosite în rețete.”

În prezent, procesatorii din industria laptelui susțin că regulile respective trebuie aplicate și în piețe.

„Se diminuează marketingul înșelător, amestecuri cu grăsimi vegetale, nu tot ce e alb și curge e lapte. Vreau să văd și în piețele de cartier, la comercianții mici, vreau să văd separat foarte clar ce aduc din Bulgaria, acele specialități albe, față de produs autentic din lapte”, a zis Dorin Cojocaru, preşedintele Asociaţia Patronală Română din Industria Laptelui, relatează sursa citată anterior.

Atenție! Nerespectarea acestor reguli va fi sancționată cu amenzi cuprinse între 20.000 de lei și 50.000 de lei sau cu suspendarea activității.