Toate alimentele produse în România vor avea adaosul comercial plafonat
În cadrul emisiunii „România Politică” de la Prima News, Ministrul Agriculturii a afirmat că în termen de două săptămâni va finaliza o nouă ordonanţă care va impune limitarea adaosului comercial la produsele românești.
Ministrul spune că Guvernul dorește ca românii cu venituri mici și medii să beneficieze de acces la alimente de bază de calitate, de origine românească, la prețuri corecte.
”În două săptămâni ordonanţa va fi finalizată, va fi pusă în dezbatere publică şi ne dorim, aşa cum ne-am dorit şi la ordonanţa privind plafonarea adaosului comercial la celelalte 21 de produse alimente de bază ca românii cu venituri mici şi medii să aibă acces la alimente de bază, româneşti, cu preţuri corecte. În ordonanţă vor fi incluse toate alimentele produse în România”, a spus ministrul.
Cât timp va dura plafonarea?
El a mai spus că durata plafonării acestor alimente va fi decisă în colaborare cu procesatorii și comercianții. El spune că nu ar fi intervenit niciodată cu un act normativ dacă ar fi o piaţă stabilă.
De asemenea, acesta spune că nu s-ar fi întâmplat acest lucru dacă preţul alimentelor româneşti la raft ar fi fost corect.
”Nu am intervenit niciodată cu un act normativ dacă ar fi o piaţă stabilă şi dacă preţul alimentelor româneşti la raft ar fi corect”, a menţionat ministrul Florin Barbu.
El spune că dorește ca toate produsele românești să fie supuse unei limitări a adaosului comercial de maximum 20%. Același lucru spune și despre cele prelucrate cu materii prime din România.
Ministrul Florin Barbu spune că vrea să evite situațiile în care adaosul comercial pentru acestea să ajungă la 60%, 70% sau 80%. Asta în timp ce adaosul comercial pentru produsele importate să fie de 15 sau 16%.
Magiunul de Topoloveni, dat ca exemplu
El a ilustrat situația cu magiunul de Topoloveni. Ministrul Florin Barbu a evidențiat că acesta avea un adaos comercial de aproape 100%. În același timp, magiunul din alte țări precum Grecia sau Franța avea un adaos de maximum 25%.
”Asta ne arată că preţul era mai mic la produsele de import cu 7 sau 8 lei”, a explicat Florin Barbu.
Acesta spune că vrea ca supermarketurile din România să ofere o varietate cât mai mare de produse autohtone pe rafturi. Acestea vor fi evidentiate și etichetate clar, indicând țara de origine.