Prețurile alimentelor de bază vor scădea în perioada următoare
În curând, prețul alimentelor de bază va scădea în România datorită recoltelor bogate de grâu, a anunțat marți, 21 februarie 2023, Cezar Gheorghe, expert și analist în comerțul cerealelor. Potrivit spuselor sale, recoltele bogate de grâu „ar trebui să conducă în mod automat la scăderea prețului la alimentele de bază.”
„Deja se resimte în prețul uleiului la raft pentru că uleiul deja a coborât la niveluri acceptabile de 8 lei, 8,5 lei poate 9 lei pe litru. Și acest lucru ar trebui să se reflecte și în prețul pâinii pentru că nu are absolut niciun motiv. Prețul materiei prime a scăzut, prețul gazului a scăzut, energia electrică scade și ea. Sunt de acord că procesatorii stau pe stocuri aprovizionate și durează, este o mișcare de recul de 60-90 de zile, ca să scape de acele stocuri, dar după aceea, nu ar trebui să ne așteptăm la nicio creștere de prețuri”, a explicat el în cadrul Interviurilor Știrile PRO TV.
Pe de altă parte, pe fondul războiului din Ucraina, sectorul agricol a fost într-o continuă dinamică, iar exporturile de cereale ale României au scăzut în 2022 din cauza afluxului de mărfuri agricole din Ucraina care tranzitează țara noastră. Situația exporturilor de cereale din România nu arată „prea fericit”, avertizează Cezar Gheorghe.
„Dacă în 2021, am fost campioni și ne numeau colegii ,,lupul carpatin care conduce haita vânzărilor în bazinul Mării Negre” pentru că am vândut cel mai bun grâu în Egipt în 2021, anul acesta avem doar 2, 080 milioane de tone vândute de tone de grâu exportate, iar anul trecut în aceeași perioadă, avem 4,2 milioane. Deci la jumătate a scăzut exportul. În condițiile în care noi nu importam sezonul trecut, iar acum după cum vedem importăm peste 700 de mii de tone”, a atras atenția expertul în comerțul cerealelor.
„Importăm pentru că este mai ieftin și este legal, este legal. Nu este ilegal să faci profit. M-aș pune în pielea unui procesator și aș spune ce să fac: iau grâu cu 280 sau iau grâu cu 250, să spunem. Îl aleg pe cel 250”, a adăugat el.
Românii au început să facă investiții în infrastructura agricolă
Din fericire, în prezent, fermierii români fac investiții în infrastructura agricolă, își construiesc planuri de afaceri pe termen mediu și pe termen lung și încep să se digitalizeze.
„Astăzi, putem nomina fermierii români că sunt niște antreprenori în adevăratul sens al cuvântului și avem o masă de fermieri foarte puternică, foarte bine capitalizată care în mod efectiv este un garant al securității alimentare a României. În modul efectiv astăzi.
Își calculează foarte bine toate costurile, își estimează rotația culturilor pe niște principii sănătoase de business, își calculează toate costurile și își estimează așa numită marjă operațională pe care trebuie să o extragă. Foarte mulți dintre ei sunt digitalizați și, în modul cel mai spectaculos cu putință, acești fermieri stau în canapea la ei în casă, cu tabletele și supraveghează digital și dozele de la o stropitoare care stropește cu insecticid dacă a mai trecut prin zona aceea. Le oprește automat din tabletă”, a adăugat Cezar Gheorghe.