Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) dorește ca produsele alimentare care conțin insecte să fie etichetate special în magazine și așezate pe rafturi diferite pentru ca oamenii să știe ce cumpără.
ANPC vrea ca alimentele care conțin gândaci să fie etichete diferit
Deja au început să apară pe rafturile magazinelor produsele alimentare care conțin gândaci, de aceea, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) pregătește un proiect care urmărește să-i ajute pe cetățenii români să își dea seama ce alimente conțin insecte.
În curând, produsele alimentare care conțin gândaci vor fi etichetate diferit și așezate într-un mod special pe rafturi pentru a fi ușor de identificat.
„În prezent, luăm în calcul emiterea unui ordin de informare a consumatorului, legat de prezența acestor ingrediente într-un aliment. Fiecare consumator trebuie să ia decizia dacă un produs corespunde exigențelor sau nu.
Noi lucrăm, conform inițiativei Direcției Generale de Control, la elaborarea acestui document și sperăm că vom reuși să gestionăm prezența acestor alimente corespunzător”, a declarat, vineri, Horia Constantinescu, președinte ANPC, relatează Antena 3 CNN.
ANPC le cere românilor o părere despre produsele pe bază de insecte
Cu puțin timp în urmă, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, le-a adresat cetățenilor români mai multe întrebări cu privire la alimentele care conţin proteine din insecte. Acesta i-a întrebat pe oameni dacă produsele de tip „novel food”, care conțin proteine din insecte, ar trebui să fie diferențiate de cele clasice și etichetate în mod clar.
„În legătură cu informarea corectă și completă a utilizării în produsele alimentare a următoarelor ingrediente aprobate de Comisia Europeană că surse de proteine provenite din :
1. Acheta domesticus – greierele de casă
2. Alphitobitus diaperinus – larvele gândacului de făină
3. Tenebrio molitor – viermele galben de făină
4. Locustă migratoria – lăcusta migratoare
Produsele alimentare care conțin că și ingrediente proteine de tip „novel food” din insectele mai sus menționate considerați că ar trebuie să fie etichetate în mod clar şi comercializate numai pe rafturile alocate în acest scop?
Consumatorii ar trebuie să fie în măsură să „distingă şi să diferenţieze” produsele care conțin proteine din insecte aprobate de Comisia europeană că „Novel food” conform noilor reguli?”, a scris recent Paul Anghel pe contul lui de Facebook.
„Nu ar trebui să apară niciodată așa ceva pe piață (…) Doamne ferește (…) Cel mai bine este să fim informați ce consumăm. Nu trebuie să hotărască comisii sau nu știu ce specialiști în locul meu (…) Trebuia servit în fiecare zi de trei ori la Davos”, sunt doar câteva dintre reacțiile oamenilor.