Ministrul Agriculturii a făcut un anunț important despre prețurile alimentelor. Petre Daea a ținut să îi liniștească pe români și să le transmită că nu au motive de îngrijorare atunci când vine vorba despre produsele alimentare. El a subliniat că prețurile vor fi mai mici în perioada următoare.
Ministrul Agriculturii a dat asigurări că țara noastră nu se va confrunta cu măsura raționalizării alimentelor, așa cum se întâmplă în Marea Britanie. În plus, ministrul îi asigură pe români că nu au motive de îngrijorare atunci când vine vorba despre prețurile alimentelor, deoarece acestea au tendința să scadă.
Petre Daea, despre produsele care vor prezenta o scădere de preţ în magazine
„Am spus că va veni timpul, și iată că a venit, când prețurile se vor liniști. În continuare, vom vedea o stabilitate a prețurilor, iar unele produse vor înregistra chiar și o scădere.
Produsele care vor prezenta o reducere a prețului sunt cele de sezon, precum ceapa verde, salata sau varza timpurie.
Uitați-vă la ulei și la pâine, prețurile nu au crescut, sunt stabile și au tendința să scadă, pentru că și inputurile au început să scadă De asemenea, prin intervenția Guvernului și prin deciziile politice adoptate, privind plafonarea prețurilor, am ajuns la această situație, zic eu, confortabilă”, a spus Petre Daea.
Prețul alimentelor de bază va scădea în România
Despre scăderea prețurilor a vorbit, anterior, și Cezar Gheorghe, expert și analist în comerțul cerealelor. El a arătat că, în curând, prețul alimentelor de bază va scădea în România datorită recoltelor bogate de grâu. Potrivit spuselor sale, recoltele bogate de grâu „ar trebui să conducă în mod automat la scăderea prețului la alimentele de bază.”
„Deja se resimte în prețul uleiului la raft pentru că uleiul deja a coborât la niveluri acceptabile de 8 lei, 8,5 lei poate 9 lei pe litru. Și acest lucru ar trebui să se reflecte și în prețul pâinii pentru că nu are absolut niciun motiv. Prețul materiei prime a scăzut, prețul gazului a scăzut, energia electrică scade și ea.
Sunt de acord că procesatorii stau pe stocuri aprovizionate și durează, este o mișcare de recul de 60-90 de zile, ca să scape de acele stocuri, dar după aceea, nu ar trebui să ne așteptăm la nicio creștere de prețuri”, a explicat el în urmă cu două zile.
Cu toate acestea, Cezar Gheorghe a menționat că situația exporturilor de cereale din România nu arată „prea fericit”.