Produsele de bază au devenit un lux pentru majoritatea oamenilor. În prezent, în anumite supermarketuri din București, anumite alimente de bază au fost sigilate în cutii speciale, precum produsele de lux.
Untul este protejat în cutii cu alarmă în supermarketurile din București
Odată cu declanșarea războiul din Ucraina, majoritatea statelor se confruntă cu o serie de crize suprapuse, care au făcut ca prețul produselor alimentare să se scumpească enorm în scurt timp. Unele produse de bază, precum untul, nelipsit cândva din casa românilor, au devenit un lux. În anumite supermarketuri din București, de exemplu, untul a fost sigilat în cutii speciale cu alarmă pentru a nu fi furat.
Într-un magazin Carrefour Expres din zona Dristor, untul President, pateul şi conservele de ton Rio Mare erau închise în cutii de plastic. Untul President cu 82% grăsime, 250 g, costa acum 27,9 lei, iar un kilogram ajungea la 111,6 lei, în timp ce pateul de ton cu ardei Rio Mare, 115 g, costa acum 19,5 lei, adică un kilogram este aproximativ 170 de lei.
Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS), conservele din carne s-au scumpit cu 23% din decembrie 2021 până în decembrie 2022, iar conservele din peşte s-au scumpit cu 14%.
„Este un efect al sărăcirii populaţiei, al scăderii puterii de cumpărare şi o dovadă a faptului că supermarketurile şi hipermarketurile au ajuns pentru o parte din populaţie ca nişte muzee, iar la muzee întotdeauna există tentaţia de a pune mâna pe un produs valoros, în acest caz pe o conservă, un pateu sau un jambon“, a explicat analistul economic Adrian Negrescu, relatează sursa citată anterior.
Prețul ouălor a atins un nivel record în UE
Inflația și gripa aviară care a omorât milioane de păsări au făcut ca preţul ouălor să ajungă la un nivel record în toată lumea. Din nefericire, în România au avut loc cele mai mari scumpiri din toată Uniunea Europeană, potrivit Comisiei Europene (CE). Deocamdată, însă, fermierii români spun că reușesc să acopere consumul intern.
De când au început să crească prețurile alimentelor de bază, restaurantele locale fac eforturi mari pentru a avea ouă în stoc. De exemplu, într-un simplu local din București, tot ce se gătește conţine ou, iar bucătarii folosesc într-o singură lună 5.000 de ouă.
„Unul dintre principalii producători a avut o sincopă în producție, sau a exportat mai mult, și toți ceilalți care se aprovizionau de acolo au migrat către ceilalți producători sau distribuitori locali. Și atunci s-a resimțit și la noi. În luna decembrie a fost o sincopă în aprovizionare și unul dintre furnizorii noștri ne-a amânat una dintre livrări din cauza stocului limitat”, a declarat, miercuri, proprietarul unui restaurant din București, relatează PRO TV.
Potrivit monitorizării prețurilor alimentelor din UE realizată de Comisia Europeană (CE), prețul ouălor a început să crească la începutul lui 2022 și nu s-a mai oprit de atunci. Scumpirea s-a accentuat în octombrie 2022, atingând un nivel record în decembrie 2022. În prezent, prețul produselor alimentare de bază este mai mare în România decât în Franța, Spania ori Italia
„S-au închis multe ferme, au fost foarte scumpe furajele. Înainte de războiul din Ucraina, era undeva la 1,8 kilogramul de grâu și porumb și vindeai un ou cu 60 de bani. Energie, combustibil, salarii”, a explicat producătorul Enache Aurel, potrivit sursei citate anterior.