Conform datelor prezentate de Institutului Național de Statistică, cele mai mari creșteri de prețuri au fost înregistrate la zahăr (63%), unt (45%), ulei (37%), margarină (36%) și ouă (35%).
Cât a ajuns să coste un pachet de unt?
Din această cauză, multe dintre alimentele considerate de bază în trecut se află acum pe lista produselor de lux. Astfel, un banal pachet de unt a ajuns să coste peste 22 de lei, din cauza scumpirilor.
Surprinzător este faptul că unii comercianți au ales să pună pachetele de unt într-un dispozitiv antifurt.
„Unt President în supermarket cu dispozitiv antifurt la prețul de 22 de lei și 99 de bănuți! Așa o fi și-n Franța?”, arată o postare realizată de Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România.
Inflația rămâne ridicată în România
Motivul pentru majorarea prețurilor este în principal criza energetică. Potrivit estimărilor BNR, inflația își va menține nivelul ridicat, însă va scădea sub 10% în cel de-al treilea trimestru al acestui an.
„Avem în România o creștere masivă a inflației, dar peste tot în lume s-a întâmplat. În România este inflație, ne batem cu ea. Trebuie să asigurăm și stabilitatea financiară și progresele în ceea ce privește inflația vor crește treptat”, a declarat Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Alimentele de bază s-au scumpit
Zahărul se află în topul celor mai mari scumpiri care s-au înregistrat în ultimul an, cu o creştere a preţului de 62,79% în luna decembrie 2022 faţă de aceeași lună a anului trecut, au arătat datele publicate, vineri, 13 ianuarie, de către Institutul Naţional de Statistică (INS).
De asemenea, alte alimente care au consemnat creşteri importante de preţ în ultima perioadă sunt untul (plus 45,14%) şi uleiul, cu o majorare de 37,46%. În topul mărfurilor nealimentare care au înregistrat în aceeași perioadă de timp cele mai mari creşteri de preţ s-au aflat energia electrică, cu 45,14%, gazele, având un avans al preţurilor de 35,73%, energia termică, cu 20,10%, cărţi, ziare, reviste, cu un plus de 13,46%, pe când săpunul de rufe cu un avans de 12,87%, a arătat sursa citată.
Respectiv, în sectorul serviciilor, cel mai mult s-au scumpit transportul CFR – 21,18%, serviciile de apă, canal salubritate – 21,05% şi transportul aerian, cu 17,67%. Iar în ceea ce privește serviciile de telefonie, acestea s-au ieftinit cu 0,88%. Serviciile de telefonie sunt şi singura ieftinire înregistrată în luna decembrie din acest an faţă de decembrie 2021, au precizat datele INS.